Krem z białych warzyw z krewetkami
Jesień w pełni, potrzebuję czegoś rozgrzewającego i sycącego. Doskonale sprawdziła się zupa krem z białych warzyw a do tego chrupiące czosnkowe krewetki. Myślę, że trafi w wasz gust. Smacznego!
Krem z białych warzyw z krewetkami składniki:- 1/2 kalafiora
- 2-3 ziemniaki
- 1 duży por (biała część)
- 1 duży korzeń pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego / oleju kokosowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru świeżego
- 0,5l mleka kokosowego
- sól, pieprz
- chili, gałka muszkatołowa
- woda
do podania
- krewetki szare (+ sól, czosnek)
- kolendra świeża
- orzeszki piniowe
- chili
Warzywa oczyszczam, kroję w dowolną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam tłuszcz, dodaję pokrojone ziemniaki, pietruszkę, pora i cebulę. Podsmażam aż się lekko zarumienią.
Warzywa przekładam do dużego garnka, zalewam wodą tak, aby zakryć wszystkie warzywa. Doprawiam solą, dodaję obrany czosnek, kawałek imbiru, chili i gałkę (wg uznania). Gotuję ok 40 minut.
Kalafiora dzielę na różyczki, dodaję do zupy na ostatnie 10 minut gotowania razem z mlekiem kokosowym.
Zupę lekko ostudzoną blenduję na gładki krem. W razie potrzeby doprawiam.
Krewetki (oczyszczone, rozmrożone) solę, posypuję suszonym czosnkiem (lub wyciskam świeży) i smażę na odrobinie tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony.
Podaję zupę z krewetkami, kolendrą, orzeszkami pinii i szczyptą chili.