Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczyna się. Zza każdego rogu wyłania się czarownica, a wampiry śmiało wychodzą ze swoich norek:) Tak, to Halloween. Cały czas wydaje mi się, że to jednak impreza dla dzieci i po prostu okazja do przebieranek. Dlatego dziś coś dla dzieci właśnie- zielone (słodkie, choć szpinakowe) babeczki niczym drużyna ufoludków prosto z Marsa.

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zrobienie tych zielonych babeczek na Halloween to prościzna. Wyróżnia je w zasadzie tylko kolor (zielony dzięki dodatkowi świeżych listków szpinaku) i oczy- wycięłam z kartonu małe kółeczka, na każdym narysowałam pisakiem  czarną źrenicę, a następnie przykleiłam je dwustronną taśmą do krótkich wykałaczek. Trochę lukru z odrobiną zielonego barwnika na wierzch plus uśmiech z czekoladowej posypki :)

I Marsjanie gotowi!

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji przygotujecie pełną blaszkę, ok. 12 halloweenowych muffinek.

Zdjęcie - Babeczki Zieloni Marsjanie- na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • szpinak - 3 duże garści (1/2 klasycznego opakowania z marketu), młode listki
  • jajko - 3 szt
  • olej - 2/3 szklanki
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 i 1/2 łyżeczki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • cukier - 1 i 1/2 szklanki
  • lukier - cukier puder+ sok z cytryny+ barwnik zielony (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Liście szpinaku zmiksuj z jajkami, powinieneś otrzymać ok. 500/600 ml mieszanki (najwygodniej zrobić to w misie miksera o ostrzu „S”).

Dolej olej, esencję waniliową i sok z cytryny. Wymieszaj.

Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie połącz.

Ciasto przełóż do foremek na muffinki wyłożone papierowymi (zielonymi) papilotkami. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 oC.

Przed podaniem ostudź.  Wierzch ozdobić możesz lukrem (swój zabarwiłam odrobiną zielonego barwnika).

Instrukacja wykonania oczy w opisie przepisu, obok zdjęć :)

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasteczka cynamonowe

Kruche ciasteczka cynamonowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Kruche ciastka z  reniferkami
1

Kruche ciastka z reniferkami

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Rudolph shortbread - ciasteczka maślane w renifery
1

Rudolph shortbread - ciasteczk…

food² food²
Food Square

Halloweenowe mini pizze
1

Halloweenowe mini pizze "pająk…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Owocowa przekąska dla dzieci - Rak z arbuza 🍉
1

Owocowa przekąska dla dzieci -…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Wianuszki i zajączki  wielkanocne
3

Wianuszki i zajączki wielkano…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Wielkanocne ciastka z morelami a'la jajka sadzone

Wielkanocne ciastka z morelami…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Babeczki
1

Babeczki "Leśny Mech"

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ciastka dinozaury (bardzo kruche)

Ciastka dinozaury (bardzo kruc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Ciastka dinozaury (bardzo kruche)

Ciastka dinozaury (bardzo kruc…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Czekoladowy tort dla wojownika

Czekoladowy tort dla wojownika

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Choinka z ciasta francuskiego z czekoladą
4

Choinka z ciasta francuskiego…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta