Drożdżowe ciasteczka z rozmarynem i serem żółtym
Krucho-drożdżowe ciastka to smaczny i mniej tłusty zamiennik półfrancuskich paluszków. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dodatek kminku i rozmarynu nadaje im wyrazistego smaku. Koniecznie posypcie serem żółtym. Najlepiej smakują jako dodatek do zupy cebulowej.
Składniki:
Do garnuszka z ciepłym mlekiem wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 min, przykryć. Na stolnicę należy przesiać mąkę z solą i przyprawami. Posiekać z masłem. Wbić jajko i wlać rozczyn. Zagnieść ciasto. Podczas wyrabiania trzeba dosypywać mąkę, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed wałkowaniem stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować i kieliszkiem do szampana wycinać krążki. Wycięte krążki układać na blasze. W miseczce widelcem ubić jajko i smarować ciastka. Posypać serem żółtym, kminkiem i rozmarynem. Piec przez 15-20 min w temperaturze 180-200 stopni.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 1/4 szklanki ciepłego mleka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 180 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- łyżeczka : kminku mielonego, pieprzu ziołowego, majeranku,
- łyżeczka soli,
- 30 g sera żółtego,
- rozmaryn i kminek do posypania
Do garnuszka z ciepłym mlekiem wkruszyć drożdże i wsypać cukier. Wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 min, przykryć. Na stolnicę należy przesiać mąkę z solą i przyprawami. Posiekać z masłem. Wbić jajko i wlać rozczyn. Zagnieść ciasto. Podczas wyrabiania trzeba dosypywać mąkę, aby ciasto się nie kleiło do rąk. Gotowe ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200 stopni. Przed wałkowaniem stolnicę posypać mąką. Ciasto rozwałkować i kieliszkiem do szampana wycinać krążki. Wycięte krążki układać na blasze. W miseczce widelcem ubić jajko i smarować ciastka. Posypać serem żółtym, kminkiem i rozmarynem. Piec przez 15-20 min w temperaturze 180-200 stopni.