Kotleciki ziemniaczane z kurkumą i natką pietruszki
Kotleciki ziemniaczane to zamiennik zwykłych ziemniaków, takie urozmaicenie trochę. Ja zrobiłam tym razem wersję z kurkumą i natką pietruszki, oprócz tego cebula, sól, pieprz. Kotleciki bardzo smaczne, zjedliśmy je z pieczonymi warzywami. Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- około 500 g ziemniaków
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 - 3 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotlecików
- 1 jajko M
- kilka łyżek mąki (zależy od ziemniaków)
- kurkuma
- olej roślinny lub kokosowy do smażenia
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy tradycyjnie, rozgniatamy. Studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i musimy zeszklić na maśle.
2. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę, cebulę. Mieszamy ręką, jeśli masa będzie się nam bardzo kleiła musimy dodać jeszcze mąki.
3. Nabieramy porcje masy, formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron. Kotleciki powinny się nam ładnie zarumienić. Podajemy jako dodatek do mięsa, warzyw, lub jemy same z sosem np. czosnkowym lub innym. Smacznego :-)