Muffinki na Halloween
Czarne nietoperze, straszne motyle i pyszne czekolodowo-dyniowe muffinki do zjedzenia i do zabawy.
Już nie długo Halloween, a więc straszne maskarady, zębate dynie, szkieletory na patyku, latające miotły i krwawe gały. Jak co roku obchodzony jest Halloween’owy wieczór i tylko w Irlandii jest on swiętem narodowym.
Przygotowałam na ten wyjątkowy wieczór straszne muffinki, które może Was zachwycą i posmakują. Zapraszam ?
Składniki na 12 szt.
- 125 g miękkiego masła
- 120 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 185 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody spożywczej
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao ciemnego
- 100 g kwaśnej smietany
- 100 g puree z dyni
- ekstrakt rumowy
oraz:
- ozdoby dekoracyjne nietoperzy
- ozdoby motyli
- groszki cukrowe
Składniki na krem:
- 200 g serka mascarpone
- 100 ml mleka zimnego
- 50 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
– wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.
Wykonanie:
- Masło utrzeć z cukrem.
- Dodać po jednym jajku i ucierać do otrzymania puszystej masy.
- Smietanę wymieszać z puree dyniowym i ekstraktem rumowym.
- Dodać do utartej masy i wymieszać.
- Mąkę przesiać z solą, proszkiem, sodą i kakao.
- Dodać do płynnych składników.
- Wymieszać do połączenia się składników.
- Foremki do muffin wyłożyć papierowymi papilotkami.
- Nakładać do 3/4 wysokości ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C przez 20 minut lub do suchego patyczka.
- Upieczone muffinki wystudzić, udekorować kremem i dekoracjami.
Smacznego ?