Muffinki na Halloween

Muffinki na Halloween

Czarne nietoperze, straszne motyle i pyszne czekolodowo-dyniowe muffinki do zjedzenia i do zabawy.

Już nie długo Halloween, a więc straszne maskarady, zębate dynie, szkieletory na patyku, latające miotły i krwawe gały. Jak co roku obchodzony jest Halloween’owy wieczór i tylko w Irlandii jest on swiętem narodowym.

Przygotowałam na ten wyjątkowy wieczór straszne muffinki, które może Was zachwycą i posmakują. Zapraszam ?

Zdjęcie - Muffinki na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 szt.

  • 125 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 185 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody spożywczej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 100 g kwaśnej smietany
  • 100 g puree z dyni
  • ekstrakt rumowy

oraz:

  • ozdoby dekoracyjne nietoperzy
  • ozdoby motyli
  • groszki cukrowe

Zdjęcie - Muffinki na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na krem:

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 ml mleka zimnego
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

– wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę.

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem.
  2. Dodać po jednym jajku i ucierać do otrzymania puszystej masy.
  3. Smietanę wymieszać z puree dyniowym i ekstraktem rumowym.
  4. Dodać do utartej masy i wymieszać.
  5. Mąkę przesiać z solą, proszkiem, sodą i kakao.
  6. Dodać do płynnych składników.
  7. Wymieszać do połączenia się składników.
  8. Foremki do muffin wyłożyć papierowymi papilotkami.
  9. Nakładać do 3/4 wysokości ciasta.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C przez 20 minut lub do suchego patyczka.
  11. Upieczone muffinki wystudzić, udekorować kremem i dekoracjami.

Smacznego ?

Zdjęcie - Muffinki na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Muffinki na Halloween - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów