Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Zdjęcie - Zakręcony chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kiedyś rozmyślałam o luźniej interpretacji mojego ulubionego ciasta z dzieciństwa, aby zamienić je w chleb. Tym sposobem powstał biało-czarny chleb zebra, następnie jego szpinakowa wersja i z suszonymi pomidorami. Przyszedł czas na jego czwartą, jesienną wersję z dynią. W końcu mamy dzisiaj Halloween i coś trzeba zrobić z wydrążoną dynią!

Czas całkowity: 2 godz 5 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 35 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 500 g
  2. sól - 2 łyżeczki
  3. suszonych drożdży instant - 4 łyżeczki
  4. letniej wody (ciasto 1) - 170 ml
  5. letniej wody (ciasto 2) - 80 ml
  6. puree z dyni (ciasto 2) - 150 g

Potrzebne narzędzia:

  1. wałek
  2. ściereczka
  3. keksówka
  4. misa
  5. waga kuchenna
  6. malakser

Przepis:
1. Do 2 misek wsypujemy po 250 g mąki pszennej. Dodajemy po łyżeczce soli, po 2 łyżeczki drożdży. Do pierwszej z nich wlewamy 170 ml letniej wody i wyrabiamy ciasto 5 minut. Do drugiej misy dodajemy puree z dyni i 80 ml letniej wody. Wyrabiamy ciasto 5 minut aż będzie elastyczne.
2. Obie miski zostawiamy pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia.
3. Podrośnięte ciasta cienko wałkujemy (dyniowe na trochę większe). Kładziemy jasne ciasto na pomarańczowym i zawijamy jak roladę.
4. Tak uformowane ciasto przekładamy do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
5. Ciasto smarujemy z wierzchu białkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach, następnie 15 minut w 180 stopniach. Wyciągamy z formy, studzimy na kratce.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą Maślany Smak.

Zdjęcie - Zakręcony chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zakręcony chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zakręcony chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zakręcony chleb dyniowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami pieczenie

Kategorie przepisów