Sernik kokosowy

Sernik kokosowy
Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW mojej lodówce od dłuższego czasu smętnie stoi duży kartonik, dobrej jakości mleczka kokosowego ? Postanowiłam dobrze go wykorzystać i z gęstej śmietanki zrobiłam sernik, z reszty mleczka powstał domowy jogurt. Kokosowy sernik smakuje wybornie, jest delikatny jak chmurka, bezowa pianka dodatkowo daje odczucie lekkości.  Sernik z dodatkiem kokosowej śmietanki nie rośnie tak efektownie jak zwykły sernik, jest bardziej stabilny. Ciasto przed podaniem warto wystudzić i na noc dać do lodówki do stężenia. Polecam bardzo dla rodziny i przyjaciół, ten kokosowy deser rozpływa się ustach i znika w oka mgnieniu ?

Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód
  • 150 g razowych herbatników
  •  30 g masła
Składniki na sernik
  • 500 g zmielonego sera na serniki ( można kupić w foliowych jelitach )
  • 350 g gęstej śmietanki kokosowej ( łyżką wybrałam gęstą śmietankę z kartonika )
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1/2 szkl. cukru + 2 łyżki ( proponuję dodać 1/2 szklanki, po połączeniu składników ewentualnie       dosłodzić )
  • 2 jajka + 2 żółtka
  •  3 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Składniki na piankę
  • 2 białka
  • 2 – 3 łyżki cukru
Herbatniki drobno kruszę w pojemniku do rozdrabniania, dodaję stopione masło, całość dokładnie mieszam. Powstanie masa o konsystencji piasku. Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno wysypuję pokruszone herbatniki i delikatnie ubijam. Wszystkie składniki na sernik daję do wysokiej miseczki i miksuję na gładki krem. Sernikową masę wylewam na ciasteczkowy spód. Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut. Białka z cukrem ubijam na sztywną i gęstą pianę. Sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch równomiernie wykładam ubitą pianę. Widelcem lub specjalną łopatką można zrobić dekoracyjne wzorki. Sernik z pianą ponownie piekę w temp. 170 stopni kolejne 15 minut, do czasu kiedy pianka się przyrumieni. Gotowy sernik zostawiam do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony daję do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów