Sernik kokosowy

Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiW mojej lodówce od dłuższego czasu smętnie stoi duży kartonik, dobrej jakości mleczka kokosowego 😉 Postanowiłam dobrze go wykorzystać i z gęstej śmietanki zrobiłam sernik, z reszty mleczka powstał domowy jogurt. Kokosowy sernik smakuje wybornie, jest delikatny jak chmurka, bezowa pianka dodatkowo daje odczucie lekkości.  Sernik z dodatkiem kokosowej śmietanki nie rośnie tak efektownie jak zwykły sernik, jest bardziej stabilny. Ciasto przed podaniem warto wystudzić i na noc dać do lodówki do stężenia. Polecam bardzo dla rodziny i przyjaciół, ten kokosowy deser rozpływa się ustach i znika w oka mgnieniu 🙂

Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód
  • 150 g razowych herbatników
  •  30 g masła
Składniki na sernik
  • 500 g zmielonego sera na serniki ( można kupić w foliowych jelitach )
  • 350 g gęstej śmietanki kokosowej ( łyżką wybrałam gęstą śmietankę z kartonika )
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
  • 1/2 szkl. cukru + 2 łyżki ( proponuję dodać 1/2 szklanki, po połączeniu składników ewentualnie       dosłodzić )
  • 2 jajka + 2 żółtka
  •  3 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Składniki na piankę
  • 2 białka
  • 2 – 3 łyżki cukru
Herbatniki drobno kruszę w pojemniku do rozdrabniania, dodaję stopione masło, całość dokładnie mieszam. Powstanie masa o konsystencji piasku. Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno wysypuję pokruszone herbatniki i delikatnie ubijam. Wszystkie składniki na sernik daję do wysokiej miseczki i miksuję na gładki krem. Sernikową masę wylewam na ciasteczkowy spód. Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut. Białka z cukrem ubijam na sztywną i gęstą pianę. Sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch równomiernie wykładam ubitą pianę. Widelcem lub specjalną łopatką można zrobić dekoracyjne wzorki. Sernik z pianą ponownie piekę w temp. 170 stopni kolejne 15 minut, do czasu kiedy pianka się przyrumieni. Gotowy sernik zostawiam do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony daję do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik kokosowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

 Sernik z musem pistacjowym

Sernik z musem pistacjowym

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free)
1

Sernik kokosowo-limonkowy (glu…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Kokosowy sernik na zimno (z agarem)
1

Kokosowy sernik na zimno (z ag…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pastiera Napoletana - neapolitański placek z nadzieniem z pszenicy i ricotty

Pastiera Napoletana - neapolit…

food² food²
Food Square

Szarlotka żurawinowa

Szarlotka żurawinowa

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Gnocchi z wiosennym zielskiem, pieczarkami i pesto. Z ogrodu na talerz!
1

Gnocchi z wiosennym zielskiem,…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Domowe kokosanki z odrobiną karobu
1

Domowe kokosanki z odrobiną ka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Makaroniki
2

Makaroniki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Batoniki kokosowe z białą czekoladą

Batoniki kokosowe z białą czek…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Orzechowiec

Orzechowiec

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną

Mazurki orzechowo-czekoladowe…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki