Sernik kokosowy
W mojej lodówce od dłuższego czasu smętnie stoi duży kartonik, dobrej jakości mleczka kokosowego ? Postanowiłam dobrze go wykorzystać i z gęstej śmietanki zrobiłam sernik, z reszty mleczka powstał domowy jogurt. Kokosowy sernik smakuje wybornie, jest delikatny jak chmurka, bezowa pianka dodatkowo daje odczucie lekkości. Sernik z dodatkiem kokosowej śmietanki nie rośnie tak efektownie jak zwykły sernik, jest bardziej stabilny. Ciasto przed podaniem warto wystudzić i na noc dać do lodówki do stężenia. Polecam bardzo dla rodziny i przyjaciół, ten kokosowy deser rozpływa się ustach i znika w oka mgnieniu ?
Składniki na spód
- 150 g razowych herbatników
- 30 g masła
- 500 g zmielonego sera na serniki ( można kupić w foliowych jelitach )
- 350 g gęstej śmietanki kokosowej ( łyżką wybrałam gęstą śmietankę z kartonika )
- 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
- 1/2 szkl. cukru + 2 łyżki ( proponuję dodać 1/2 szklanki, po połączeniu składników ewentualnie dosłodzić )
- 2 jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
- 2 białka
- 2 – 3 łyżki cukru