Halloweenowe mini pizze "pająki"
Prosta halloweenowa przekąska - spajderinki - mini pizze "pająki".
Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech!
Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych.
Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Zapraszam do zabawy!
Składniki na ciasto (12 sztuk):
250 g mąki orkiszowej jasnej 630
115 ml wody
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka drożdży instant
Składniki na sos do pizzerinek:
3 łyżki przecieru pomidorowego
3-4 łyżki wody
1/3 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oliwy
suszone oregano
Doatkowo:
około 90 g czarnych okliwek
12 plasterków salami
Wykonanie:
- składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem do momentu, aż nie będzie się lepić. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm na stolnicy podsypanej mąką i wykroić foremką o średnicy około 8 cm 12 krążków. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia
- w międzyczasie przecier wymieszać z wodą, oliwą, startym czosnkiem, przyprawami i podsmażyć na małej patelni
- mozzarellę pociąć w cienkie plasterki, salami na małe kawałki lub pozostawić w całości
- środek pizzetek ugnieść pakcami, tak by uformować dookoła wysoki rant. Posmarować każdą pizzę łyżeczką sosu pomidorowego, nałożyć plasterek salami i przykryć plasterkiem mozzarelli
- piec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 12 minut, do rozpuszczenia sera. Jeśli pająki ułożysz wcześniej "rozjadą"się podczas topnienia sera
- w międzyczasie przygotować części składowe na pająki. Z przeciętych w poprzek oliwek przygotować główki pająków, z przeciętych wzdłuż korpusy i odnóża licząc po 8 na jednego pająka
- na pizzy ulożyć główkę pajaka, korpus i po 8 nóżek. Podpiec przez następne około 5 minut w 200`C
STRASZNEGO SMACZNEGO !