Barszcz z uszkami z nadzieniem z fasoli
1 marchew
1 pietruszka
biała cześć pora
kawałek selera
2 ziemniaki
0,5 l zakwasu z buraków
1 szalotka
1 łyżka oleju
1 łyżka przecieru pomidorowego
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Uszka z nadzieniem fasolowym:
mąka, gorąca woda, sól
1 szklanka ugotowanej fasoli Jaś
1 szalotka
2 łyżki oleju
sól, pieprz, chili, cząber
Szalotkę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
Warzywa obrać, opłukać, pokroić.
Warzywa ugotować w 0,5 l osolonej wody. Dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Kiedy warzywa będą miękkie do zupy dolać kwas buraczany, dodać przecier pomidorowy i cebulkę przesmażoną na oleju.
Do gotowej zupy dodać śmietankę i uszka.
Fasolę zblendować na gładką masę, dodać do niej szalotkę przesmażoną na oleju, sól, pieprz, chili i cząber.
Z mąki, gorącej wody i soli zarobić ciasto na pierogi.
Ciasto cienko rozwałkować i wykroić z niego małe krążki.
Masą z fasoli napełniać pierożki.
Pierożki ugotować w osolonej wodzie i dodać do barszczu.