Focaccia rozmarynowa

Focaccia rozmarynowa

Błyskawiczna sprawa jeśli mamy świeże drożdże. Przygotujcie na przekąskę, dla gości lub do pracy. Focaccia to nic innego jak rodzaj chleba. Moja wersja to chrupiąca przekąska chlebowa z solą morską, oliwą i świeżym rozmarynem.

Zdjęcie - Focaccia rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Focaccia rozmarynowa składniki:
  • 150g mąki (ok 1 szklanki)
  • 15g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml ciepłej wody
  • sól morska
  • świeży rozmaryn
  • oliwa z oliwek
przygotowanie:

Zaczyn: Drożdże, cukier, wodę i 1 łyżkę mąki mieszam dokładnie, odstawiam na 15 minut.

Po tym czasie dolewam zaczyn do przesianej mąki, wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrabiam ponownie, rozkładam palcami ciasto w na blachę. Smaruję z wierzchu oliwą, posypuję posiekanym rozmarynem i solę.

Nagrzewam piekarnik na 250 stopni.

Piekę „góra-dół” ok 8-10 minut.

Zdjęcie - Focaccia rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Focaccia rozmarynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów