Focaccia rozmarynowa
Błyskawiczna sprawa jeśli mamy świeże drożdże. Przygotujcie na przekąskę, dla gości lub do pracy. Focaccia to nic innego jak rodzaj chleba. Moja wersja to chrupiąca przekąska chlebowa z solą morską, oliwą i świeżym rozmarynem.
Focaccia rozmarynowa składniki:- 150g mąki (ok 1 szklanki)
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłej wody
- sól morska
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
Zaczyn: Drożdże, cukier, wodę i 1 łyżkę mąki mieszam dokładnie, odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie dolewam zaczyn do przesianej mąki, wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrabiam ponownie, rozkładam palcami ciasto w na blachę. Smaruję z wierzchu oliwą, posypuję posiekanym rozmarynem i solę.
Nagrzewam piekarnik na 250 stopni.
Piekę „góra-dół” ok 8-10 minut.