Budyń waniliowy

Budyń waniliowy
Zdjęcie - Budyń waniliowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) 1 porcja = 189 kcal
  • szklanka mleka 1,5 %
  • łyżeczka masła
  • łyżka cukru wanilinowego
  • żółtko
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
WYKONANIE:

1. Do garnka wlej 3/4 szklanki mleka.
2. Dodaj masło i cukier wanilinowy.
3. Do 1/4 szklanki mleka dodaj żółtko i skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wymieszaj.
4. Mleko w garnku zagotuj i zmniejsz moc palnika. Dodaj mleko z żółtkiem i skrobią.
5. Mieszając intensywnie gotować ok minuty - do uzyskania gęstej konsystencji.
6. Nalać do salaterek, ewent. polać sokiem malinowym.

INSTRUKCJA - KROK PO KROKU:



Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii:


Mleko 1,5%
• kalorie: 113 • masa: 250 • białka: 7.5 • tłuszcze: 3.75 • węglowodany: 12

Masło Ekstra 80 %
• kalorie: 74 • masa: 10 • białka: 0.1 • tłuszcze: 8.2 • węglowodany: 0.1

Skrobia ziemniaczana
• kalorie: 89 • masa: 25 • białka: 1.75 • tłuszcze: 0.08 • węglowodany: 20.75

Żółtko jaja kurzego
• kalorie: 63 • masa: 20 • białka: 3.1 • tłuszcze: 5.6 • węglowodany: 0.06

Cukier waniliowy
• kalorie: 32 • masa: 8 • białka: 0 • tłuszcze: 0 • węglowodany: 7.84

Podsumowanie:
• kalorie: 371 • masa: 313 g • białka: 12.45 g • tłuszcze: 17.63 g • węglowodany: 40.75 g

Kategorie przepisów