Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną
Wiosenne owoce sezonowe jeszcze przed nami, dlatego dziś proponuję klasykę, która generalnie sprawdza się cały rok ? Jakiś czas temu do którejś z gazet o tematyce kulinarnej były dołączane małe książeczki z przepisami Doroty Świątkowskiej z bloga Moje wypieki. Przeglądając ją wpadł mi w oko przepis na szarlotkę na cieście z orzechami, z bezą i żurawiną i nie mogłam jej się oprzeć. Akurat miałam pod ręką piękne jabłka, które wymagały już jakiejś obróbki, więc postanowiłam zmierzyć się z tym przepisem. Musiałam niestety zamienić orzeszki laskowe na orzechy włoskie, gdyż na te pierwsze mam alergię, jednak nie wpłynęło to na smak ciasta więc można używać ich zamiennie. Myślałam, że będzie to droga przez mękę, a okazał się jednak łatwy w przygotowaniu. Po niecierpliwym odczekaniu aż wystygnie mogłam w końcu jej skosztować i okazało się, że jest pyyyyyszna! Polecam gorąco na leniwe weekendowe popołudniu, koniecznie z pysznym latte. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Orzechowa szarlotka z pianką i żurawiną(10-12 porcji)
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych/włoskich, uprażonych na suchej patelni i porządnie zmiksowanych w blenderze
- 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 duże żółtka
- 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na nadzienie:
- 2 kg jabłek, obranych i pokrojonych w grubsze plasterki
- sok z 1 niedużej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1/2 szklanki suszonych żurawin
Reszta składników:
- 2 łyżki bułki tartej lub zmielonych orzechów
- 3 białka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
- W misce miksera umieść orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksuj. Dodaj masło, żółtka, ekstrakt z wanilii i miksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać łyżkę wody, jeśli zbyt mokre – łyżkę mąki. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny.
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, włóż masło, cynamon, brązowy cukier, podgrzej i wymieszaj. Dodaj jabłka, żurawinę i smaż przez 12 minut, aż większość soku odparuje. Wymieszaj 2 – 3 łyżki soku z patelni ze skrobią ziemniaczaną, dodaj do jabłek i wymieszaj i odstaw do całkowitego ostudzenia.
- Wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm lub tortownicę o średnicy około 25 cm.
- Wyłóż połowę schłodzonego kruchego ciasta na spód, ugniatając je palcami, posyp 2 łyżkami bułki tartej i wyłóż na to jabłka.
- Ubij białka na sztywną pianę dodając pod koniec po łyżce cukru i wyłóż ją na przygotowane jabłka. Na wierzch zetrzyj na tarce resztę ciasta kruchego.
- Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez około 50 minut i przestudź w lekko uchylonym piekarniku.
- Wyjmij, posyp cukrem pudrem i podawaj.
Smacznego!
English version
Walnut apple pie with meringue and carnberries(10-12 servings)
Ingredients for the dough:
- 1 1/4 cup hazelnuts or walnuts, toasted and grinded
- 2 1/3 cup flour
- 1/2 teaspoon baking powder
- 2 teaspoons ground cinnamon
- 1 1/4 teaspoon ground nutmeg
- 1/2 cup caster sugar
- 3 large egg yolks
- 230 g cold butter, cut into cubes
- 1 teaspoon vanilla extract
Ingredients for the filling:
- 2 kg of apples, peeled and cut into thick slices
- juice of 1 lemon
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 40 g of butter
- 1/4 cup brown sugar
- 1 tablespoon potato starch
- 1/2 cup dried cranberries
The rest of the ingredients:
- 2 tablespoons breadcrumbs or ground nuts
- 3 egg whites
- 100 g caster sugar
Preparation:
- In the bowl of a mixer place nuts, flour, baking powder, spices, caster sugar and mix. Add the butter, egg yolks, vanilla extract and mix with hook attachment, until smooth. If the dough is too thick add a tablespoon of water, if too wet – a tablespoon of flour. Wrap in cling film and place in the fridge for 30 minutes.
- Mix the apples with lemon juice.
- Heat a large skillet over medium heat, add the butter, cinnamon, brown sugar and mix. Add apples apples, cranberries and cook for 12 minutes until most of the juice has evaporated. Mix 2 – 3 tablespoons of juice from the pan with potato starch, add to pan, stir and set aside to cool.
- Prepare square 23 x 33 cm or round 25 cm baking pan, grease with butter or line with baking paper.
- Remove the dough from the refrigerator, divide in half. Place one half on the bottom of the baking pan using your fingers or roll it if You like, sprinkle with 2 tablespoons of bread crumbs and spread prepared apples.
- Beat egg whites with salt until stiff peaks adding slowly sugar and mix until sugar is dissolved. Spread over the apples and grate the rest of the dough on top.
- Place in the preheated to 180 oC oven, bake for about 50 minutes and cool with oven door slightly open.
- Remove from the oven, sprinkle with powdered sugar and serve.
Enjoy!