Sernik kokosowy z białą czekoladą bez pieczenia
Tak bardzo spodobał Wam się przepis na Sernik Straciatella, że postanowiłam przygotować jego blond wersję!
Dziś mam dla Was przepis na pyszny Sernik kokosowy z białą czekoladą.
Ciacho bez pieczenia i błyskawiczne do zrobienia.W 10-15 minut ciacho mamy gotowe! Znika tak samo błyskawicznie jak się je robi.
Jest świetnym pomysłem na nadchodzący teraz sezon komunijny albo np. imprezowe słodkości.
Zdecydowanie trafia do moich ulubionych ciach – TOP 10!
Konieczne spróbujcie i potem dajcie w komentarzach znać jak smakowało!
SKŁADNIKI:
* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* czekolada biała – 100 g
* wiórki kokosowe – 50 g
* biszkopty okragłe – ok. 30 szt
* żelatyna – 2 łyżki
* cukier puder do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dno tortownicy 24 cm wykładamy połową biszkoptów jeśli są miękkie zostawiamy bez nasączania, jeśli twarde – możemy nasączyć odrobiną słodkiej kawy albo herbaty.
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Wrzucamy posiekaną na kawałki ( mają być większe ) czekoladę oraz wiórki kokosowe i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, przykrywamy resztą ciastek i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!