Burgery Jamiego Olivera
W książce Jamiego Olivera "Jamie's America" znalazłam przepis na burgery - całkiem klasyczne, ale z dodatkiem smażonej czerwonej cebuli oraz startego parmezanu. Wśród składników był również chleb, ale go pominęłam, bo zupełnie nie jest potrzebny. Burgery wyszły doskonale - soczyste, skarmelizowane i bardzo smaczne. Do tego majonezowy sos z wędzoną papryką oraz tradycyjne dodatki. Pycha!
Burgery Jamiego Olivera
- 2 czerwone cebule
- 400g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- dużo świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- garść startego parmezanu (opcjonalnie)
- 30g majonezu (3 łyżeczki)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka keczupu
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 5 bułek hamburgerowych
- 1 mini sałata rzymska
- 1 pomidor
- 3 małe ogórki konserwowe
1) Cebule drobno posiekać, dodać na patelnię z olejem i smażyć przez 10 minut.
2) W misce wymieszać mięso, przestudzoną cebulę, jajko, pieprz i sól (oraz parmezan).
3) Uformować 5 burgerów i smażyć na dużym ogniu po 3-4 minuty z obu stron.
4) Przygotować sos, mieszając majonez, sok z cytryny, keczup i wędzoną paprykę.
5) Przekroić bułki, podgrzać, na dolnych częściach ułożyć sałatę, burgery, polać sosem, dodać plastry pomidora i ogórka.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 5
Kaloryczność jednej porcji: 420 kcal