Jogurtowy deser z jagodami - fit
Deser nie musi zawierać miliona kalorii. Dzisiejszy przygotowany na bazie gęstego, kremowego jogurtu greckiego z wykorzystaniem mrożonych jagód jest łatwy i bardzo zdrowy.
Możesz przygotowane jagody po prostu wymieszać z jogurtem i napełnić pucharki lub chwilę się pobawić w mieszanie, a uzyskasz spektakularny wielokolorowy deserek jak na zdjęciu.
Nie tylko ładnie wygląda, smakuje wybornie.
Składniki na 4 pucharki:
800 g jogurtu greckiego
250 g mrożonych jagód
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki +1 łyżki ksylitolu
ciasteczka amaretti
borówka amerykańska - do dekoracji
Wykonanie:
- mrożone jagody zasypać ksylitolem, dodać sok z cytryny i postawić w rondelku na ogniu, by je rozmrozić. Następnie pogotować kilka minut, by odparować nadmiar wody. Odstawić do przestudzenia. Przestudzone jagody zmiksować na gładki krem
- 4 łyżki jogurtu wymieszać z ksylitolem i rozłożyć w pucharkach. Uprzednio na dno wsypać po 4-5 ciasteczek amaretti. Resztę jogurtu podzielić na 3 części i dodawać kolejno porcje zmiksowanych jagód w takiej ilości, by otrzymać pożądany kolor. Do pierwszej części najmniej, do ostatniej największą porcję. Resztę musu jagodowego wyłożyć na górę pucharków. Desery schłodzić w lodówce. Przed podaniem górę deserów ozdobić borówką amerykańską