Pampuchy
Może gdzieś jedliście, może tylko słyszeliście, a może sami już robiliście… Przepyszne domowe pampuchy drożdżowe gotowane na parze z jagodowym dżemem i słodką śmietanką. Polecam szczególnie dla dzieciaków.
Pampuchy przepis z Moje Wypieki składniki na 12 sztuk:- 500 g mąki pszennej (+ 20 g do podsypywania)
- 250 ml mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 duże jajka, lekko roztrzepane
- 2 żółtka
- 30 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- szczypta soli
2 łyżki mąki, drożdże, 50ml ciepłego mleka i 1 łyżeczkę cukru mieszam, odstawiam zaczyn do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę, mleko, jajka, żółtka, cukier, sól i zaczyn łączę i wyrabiam powoli ciasto. Dodaję masło, wyrabiam. Gotowe ciasto odkładam na min. godzinę do wyrośnięcia.
Następnie dzielę ciasto na 12 równych kulek.
Gotuję po 3 bułeczki na parze przez 10 minut (można w tradycyjnym garnku z gazą zawieszoną nad gotującą się wodą lub w naczyniu do gotowania na parze).
Podaję ze słodką śmietaną, owocami, dżemem.