Twarożek z pokrzywą
Pokrzywa to nie tylko chwast czy „upiór” z dzieciństwa – pamiętam gdy byłam mała unikałam jej jak ognia. Od dawna ceniona za swoje właściwości lecznicze i wartości odżywcze, co raz częściej wraca do naszych kuchni. Najlepsze jest to, że nic nas nie kosztuje (no może parę bąbli podczas zrywania), jest wszechobecna i smakuje wybornie.
Twarożek z pokrzywą
Przygotowywaliśmy już z niej herbatki, soki oraz na patelni z czosnkiem. Tym razem proponujemy podać ją na świeżo, na kanapce z serem białym i rzodkiewką.
Porcja: 2 Czas przygotowania: 10 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 150-200 g dobrego twarogu
- 5-6 rzodkiewek
- Pokrzywa (ilość wedle uznania)
- 1 łyżka śmietany
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Twarożek rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego umyte i pokrojone rzodkiewki. Świeżą pokrzywę myjemy (można chwilkę odczekać aby zwiędła – wtedy opadną parzydełka), siekamy drobno nożem. Dodajemy ją do twarożku, doprawiamy solą i pieprzem oraz śmietaną. Gotowe ?