Odważne połączenie owoców z wątróbką. Zestaw z jabłkiem zna chyba każdy, a ja dzisiaj proponuję kwaśną żurawinę. Nietypowe, oryginalne, warto czasami sięgnąć po coś innego:)
Do czego można użyć takiego masła? Można je jeść samo - zakleja wtedy buzie ;-). Można też wykorzystać je do kanapek, bananów lub jako składnik dań słodkich lub słonych. Masło to doskonale sprawdza się jako składnik fit ciasteczek. Możecie eksperymentować. Powodzenia!
Smażona skórka pomarańczowa, niezbędna do świątecznych wypieków i obowiązkowa pozycja w każdej domowej spiżarni przez cały rok. Warto zrobić ją teraz gdy pomarańcze są najsłodsze, najsmaczniejsze i stosunkowo tanie.
Bigos staropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę:)
Nie będę oszukiwać. Dla mnie przedświąteczny czas ma zapach masła i smak cukru. Nie wiem, co to opamiętanie. W grudniu moje szuflady pełne są czekolady, a każda puszka po brzegi wypchana jest ciasteczkami. Na przykład takimi. Idealnie kruchymi i maślanymi.
To moja pierwsza propozycja w ramach „bezmleczne Święta”. Mak ma dużo wapnia. I jest dobry na sen. Coś mi się zdaje, że będzie jak znalazł po świątecznym szaleństwie.
Orzeźwiająca, delikatna surówka z fenkuła. Bardzo dobry dodatek do obiadu lub do wszelkich wędlin. Mało składników a efekt naprawdę smaczny. Kiedy za oknem panuje ponurość, taka kolorowa, lekko anyżkowa surówka, może nam poprawić humor. Polecam!
Niesamowicie prosty w wykonaniu przysmak z gotowego ciasta francuskiego, który możemy wykonać nawet w ostatniej chwili tuż przed świętami. Wystarczą dwa blaty ciasta, odrobina kremu czekoladowego i gotowe.
Poniżej dzielę się recepturą na chleb na zakwasie z bakaliami, sprawdzi się znakomicie także na świątecznym stole. Ja do ciasta dodałam figi, daktyle, rodzynki, żurawinę, biały mak i wiórki koksowe. Jednak w takich samych proporcjach mogą to być oczywiście inne bakalie 🙂
Gotowy zakwas przecedzamy i wlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki. Może tam stać nawet kilka tygodni. Zakwas buraczany to także doskonały napój priobiotyczny, który zimą wzmocni nasz organizm. Wystarczy wypić pół szklaneczki dziennie.
Moją ulubioną potrawą wigilijną jest barszcz z uszkami wypełnionymi farszem z suszonych leśnych grzybów. Takim uszkom naprawdę trudno się oprzeć. U nas część z nich znika jeszcze przed wigilijną kolacją:)
Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować aromatyczny chlebek czosnkowy. Znika ze stołu w ekspresowym tempie, jeszcze zanim zdąży wystygnąć. Idealnie sprawdza się w roli przekąski na każdą porę dnia. Moim zdaniem chlebek świetnie komponuje się również z wszelkiego rodzaju sałatkami.
Na pyszne ciasto zawsze jest okazja, choćby niedzielny obiad. Ale! …przecież zbliżają się Święta. Wypróbujcie ten przepis, banalnie prosty, nie wymaga dużo czasu. Możecie dodać polewę czekoladową, przekroić ciasto na 2 blaty i dodać krem pomarańczowy albo podać z gorzką herbatą zimową, kompotem z suszu lub kompotem korzennym.