Ciasteczka maślane
Nie będę oszukiwać. Dla mnie przedświąteczny czas ma zapach masła i smak cukru. Nie wiem, co to opamiętanie. W grudniu moje szuflady pełne są czekolady, a każda puszka po brzegi wypchana jest ciasteczkami. Na przykład takimi. Idealnie kruchymi i maślanymi. Klasycznymi.
Takie proste, kruche, maślane ciasteczka to moi absolutni faworyci. Moim zdaniem, najlepszego ich smaku tajemnicą są dwie kwestie- doprawienie dobrej jakości wanilią (musi być prawdziwa- w lasce, paście lub naturalnym aromacie), a po drugie- dodanie sporej szczypty soli, która świetnie równoważy słodkie nuty.
Z podanych proporcji upieczenie ok. 30 maślanych ciasteczek, chociaż ich dokładna liczba zależeć będzie oczywiście od ich grubości i wielkości użytej foremki.
****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.
Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.
Miłej lektury, udanego gotowania!
Składniki- cukier puder - 70 g
- jajko - 1 szt (białko i żółtko oddzielnie)
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- masło - 125 g, miękkie
- mąka pszenna - 190 g
- sól - duża szczypta
W misie miksera utrzyj żółtko z masłem, cukrem pudrem, solą i wanilią. Dodaj mąkę. Szybko zmiksuj na elastyczne ciasto.
Owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm (najłatwiej robić to kładąc na ciasto kawałek przejrzystej folii spożywczej i przez nią wałkować- nic nie będzie się przylepiać!). Wykrawaj foremkami kształty ciasteczek. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch każdego ciasteczka posmaruj białkiem jajka (pędzelkiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 10-12 minut.
Przed zjedzeniem ostudź :)