Chlebek czosnkowy
Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować aromatyczny chlebek czosnkowy. Znika ze stołu w ekspresowym tempie, jeszcze zanim zdąży wystygnąć. Idealnie sprawdza się w roli przekąski na każdą porę dnia. Moim zdaniem chlebek świetnie komponuje się również z wszelkiego rodzaju sałatkami.
Składniki
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie wymieszanej z oliwą i cukrem. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zarabiamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Czosnek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masła. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą włoską (moja ma w składzie suszony czosnek, pietruszkę, cebulę oraz sól). Całość dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto urośnie usuwamy z niego powietrze i formujemy chlebek. Wierzch smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 st. C (termoobieg).
Przepis na sałatkę Cezar, do której możecie podać chlebek znajdziecie TUTAJ.
Smacznego !
Składniki
- 160 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 80 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 szczypty soli
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
- szczypta mieszanki przypraw włoskich
- garść ziaren słonecznika
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w wodzie wymieszanej z oliwą i cukrem. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zarabiamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Czosnek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masła. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą włoską (moja ma w składzie suszony czosnek, pietruszkę, cebulę oraz sól). Całość dokładnie mieszamy.
Gdy ciasto urośnie usuwamy z niego powietrze i formujemy chlebek. Wierzch smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 st. C (termoobieg).
Przepis na sałatkę Cezar, do której możecie podać chlebek znajdziecie TUTAJ.
Smacznego !