Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Na pyszne ciasto zawsze jest okazja, choćby niedzielny obiad. Ale! …przecież zbliżają się Święta. Wypróbujcie ten przepis, banalnie prosty, nie wymaga dużo czasu. Możecie dodać polewę czekoladową, przekroić ciasto na 2 blaty i dodać krem pomarańczowy albo podać z gorzką herbatą zimową, kompotem z suszu lub kompotem korzennym. Smacznych Świąt!

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe Składniki na formę ok. o średnicy 25cm:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 350 g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 1 pomarańcza
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
przygotowanie:

W rondelku rozpuszczam czekoladę z masłem. Następnie odstawiam do wystudzenia.

Mąkę przesiewam z sodą do dużej miski. Pomarańczę sparzam wrzątkiem.

Oddzielam żółtka od białek. Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę, ścieram skórkę z pomarańczy a następnie wyciskam sok z całego owocu, mieszam z masą żółtkową.

Białka ze szczyptą soli ubijam na sztywną pianę.

Piekarnik nagrzewam do 180oC.

Do żółtek z cukrem powoli dodaję masę czekoladową. Jednolitą masę przelewam do mąki. Mieszam aż powstanie gęste ciasto i dodaję ubite białka. Delikatnie mieszam.

Gotowe ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę w pozycji „góra dół” przez 45 minut.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Kategorie przepisów