Chleb na zakwasie z bakaliami
Latem sięgamy z wielką radością po sezonowe owoce i warzywa np. truskawki i szparagi. Zimą sprawa wygląda inaczej, ale może być równie smakowicie. W okolicach świąt zawsze nachodzi mnie ochota na wszelkiego rodzaju cytrusy i bakalie.
A bakalie to przecież znakomity dodatek do ciasta chlebowego, szczególnie tego na zakwasie.
Poniżej dzielę się recepturą na chleb na zakwasie z bakaliami, sprawdzi się znakomicie także na świątecznym stole. Ja do ciasta dodałam figi, daktyle, rodzynki, żurawinę, biały mak i wiórki koksowe. Jednak w takich samych proporcjach mogą to być oczywiście inne bakalie ?
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 170 g
- letniej wody - 260 ml
- mąki pszennej typ 650 - 500 g
- bakalii (u mnie rodzynki, suszona żurawina, daktyle, figi, biały mak, wiórki kokosowe) - 150 g
Potrzebne narzędzia:
- koszyk do wyrastania
- misa
- waga kuchenna
- ściereczka
Przepis:
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sól i bakalie. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
2. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy, przykrywamy i stawiamy na godzinę w ciepłym miejscu. Po tym czasie krótko składamy ciasto i jeszcze raz zostawiamy pod przykryciem na godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, formujemy podłużny bochenek. Wiklinowy koszyk wykładamy ściereczką, oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do koszyka, przykrywamy i zostawiamy na dwie godziny.
4. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 220 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę wyłożona pergaminem. Z wierzchu ciasto nacinamy. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy jeszcze 27 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.