Miodowo – winna sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Miodowo – winna  sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

 

Zdjęcie - Miodowo – winna  sałatka z ogórków i czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Tym razem propozycja mniej tradycyjnego podejścia kulinarnego do produktu  jakim są ogórki gruntowe.  Zazwyczaj  w Polsce są one składnikiem mizerii, stając się dodatkiem do schabowego i ziemniaków, również jako tzw. MAŁOSOLNE, przepis TUTAJ. Warto posmakować ich także w miodowo-octowej marynacie, powstała w ten sposób sałatka to doskonały dodatek do dania głównego, grillowanych mięs oraz ryb .

 

Skład :

4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)

2 małe czerwone cebule lub 1 duża

1 łyżka miodu

4 łyżki octu winnego z białego wina

12 łyżek oliwy z oliwek

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

 

Ogórki ze skórką kroimy w cienkie plasterki, można zrobić to na tarce, cebulę w piórka lub cienkie krążki. Z miodu, octu i oliwy przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając owe składniki, doprawiając solą i pieprzem według uznania, proporcje można delikatnie zmienić zależnie od tego czy lubimy bardziej słodki czy winno – octowy smak, dotyczy to również soli i pieprzu.

Posiekane warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, by smaki przegryzły się a ogórki i cebula zmiękły. Smacznego.

Zdjęcie - Miodowo – winna  sałatka z ogórków i czerwonej cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów