Miodowo – winna sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Tym razem propozycja mniej tradycyjnego podejścia kulinarnego do produktu jakim są ogórki gruntowe. Zazwyczaj w Polsce są one składnikiem mizerii, stając się dodatkiem do schabowego i ziemniaków, również jako tzw. MAŁOSOLNE, przepis TUTAJ. Warto posmakować ich także w miodowo-octowej marynacie, powstała w ten sposób sałatka to doskonały dodatek do dania głównego, grillowanych mięs oraz ryb .
Skład :
4 ogórki gruntowe (najlepiej ze skórką)
2 małe czerwone cebule lub 1 duża
1 łyżka miodu
4 łyżki octu winnego z białego wina
12 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki ze skórką kroimy w cienkie plasterki, można zrobić to na tarce, cebulę w piórka lub cienkie krążki. Z miodu, octu i oliwy przygotowujemy marynatę dokładnie mieszając owe składniki, doprawiając solą i pieprzem według uznania, proporcje można delikatnie zmienić zależnie od tego czy lubimy bardziej słodki czy winno – octowy smak, dotyczy to również soli i pieprzu.
Posiekane warzywa mieszamy z marynatą i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę, by smaki przegryzły się a ogórki i cebula zmiękły. Smacznego.