Wątróbka w sosie żurawinowym
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Odważne połączenie owoców z wątróbką. Zestaw z jabłkiem zna chyba każdy, a ja dzisiaj proponuję kwaśną żurawinę. Nietypowe, oryginalne, warto czasami sięgnąć po coś innego:)
Składniki- wątróbka drobiowa - 500 g
- mąka pszenna - 3 łyżki
- żurawina - 1 szklanka
- cebula - 1 szt.
- miód - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- czerwone wino wytrawne - 1 szklanka
- miód - 1 łyżka
Wątróbkę namoczyć w mleku, odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie odlać mleko a wątróbkę obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, układać wątróbkę i smażyć kilka minut z każdej strony. Zdjąć wątróbkę z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć kilka minut. Dodać żurawinę i wlać wino. Dusić kilka minut, aż wino się zredukuje ale żurawina nie powinna się rozpadać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem. Ewentualnie dodać 1 łyżkę miodu. Przełożyć wątróbkę do sosu i delikatnie wymieszać.
Smacznego:)