Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy. Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą. Ogórki mają octowo-słodkawy smak i doskonale komponują się np. z wędliną.
Ciasto identyczne jak na pizzę, proste w wykonaniu, dodatki wedle uznania, na imprezę, my zjedliśmy też do zupy. Ja trochę bardziej rozwałkowałam ciasto i moje ogólnie cieńsze, niż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto.
Dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące we mnie pokłady letniego nastroju nakłoniły mnie do sięgnięcia po mocno wybujałe krzaki mięty i bazylii w moim ogrodzie, a może to ogromna chęć jedzenia przeze mnie "zielonego"
Każdy z pewnością ma swój ulubiony przepis na klasyczne ogórki kiszone. Jedni używają liście dębu, wiśni, chrzanu czy czarnej porzeczki. My w tym roku przygotowaliśmy wersję chyba najbardziej popularną bo z liśćmi chrzanu.
Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików.
Może znana wam jest szarlotka z budyniem, a jeśli nie... no cóż, może zaczniecie od innej wersji tego ciasta ? Śliwki równie dobrze pasują do owego wypieku. Kruche maślane ciasto, waniliowy budyń i winne śliwki. Chyba nie muszę kusić, bo od razu wiadomo, że to połączeniu musi smakować !
Tym razem wrócę do imerytyńskiej wersji, ale do farszu oprócz mieszanki serów trafią także podsmażone. Jest to zatem wariacja na temat chaczapuri, do tego wakacyjno-jesienna, ale gwarantuję, że niezwykle smakowita 🙂
Ugotować wywar z kawałka mięsa drobiowego lub wieprzowego, najlepiej z kością. Dodać marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę, listek lub inne warzywa - według upodobania.
Dodać starte na tarce z dużymi oczkami lub pokrojone w kostkę ogórki kiszone...
Jest to jeden z wielu przepisów, który znalazłam w bardzo starym zeszycie z przepisami babci Uli. Zawarte są tam przepisy z wielu lat. Najlepsze ciasto, które można przygotować bez pieczenia...
Czym się różni mój dzisiejszy chleb od podstawowego? Dodatkiem ziaren. Autor, Chad Robertson poleca użyć co najmniej pełną filiżankę ziaren na jeden bochenek, aby były one wyczuwalne w chlebie. Tak też zrobiłam, moje dzisiejsze dzieło zawiera w sobie słonecznik i dynię, ale wy możecie dodać dowolne, ulubione ziarna.
Po udanych eksperymentach z owocami pokusiłam się o przygotowanie ogórków, moich ulubionych, z czosnkiem i chili. Przepis oczywiście skonsultowałam z mamą, żeby nie było;) Wyszły mega pyszne, więc dzielę się przepisem.
Sałatka ziemniaczana ma wiele odsłon. Moja ulubiona jej wersja, to taka z wędzoną rybą. Śmiało możecie użyć najpopularniejszą makrelę, ale sprawdzi się też, wędzony dorsz, pstrąg czy pstrąg łososiowy ( ten akurat znalazł się w mojej sałatce ) czy inna wędzona rybka.
Ser pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory pokroić w niewielkie kawałki, dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej Kujawski z ziołami. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok...
Podstawa klasycznej sałatki ziemniaczanej, to oczywiście ziemniaki, ogórki kiszone, jajka na twardo, majonez i koperek. Ci co lubią cebulę dodają, ja nie lubię, więc u mnie nie ma. Tak czy owak, sałatka ziemniaczana może być świetną bazą do różnych wariacji na temat, a to można dodać awokado, a to łososia wędzonego, brokuły itd.
Rafaello bez pieczenia to deser, który zachwyci zachwyci każdego miłośnika kokosu . Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu. Połączenie pysznego kremu budyniowego z wiórkami kokosowymi daje niesamowity efekt smakowy.