Ogórki z kurkumą
- 1 kg ogórków (lub jego wielokrotność).
- 1 litr zimnej wody,
- 3 kopiate łyżki soli morskiej.
- 2 i 1/2 szklanki wody,
- 1 i 1/4 szklanki octu 10%,
- 1 i 1/2 szklanki cukru,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego,
- 4 liście laurowe,
- 1 płaska łyżeczka kurkumy,
- 2 płaskie łyżeczki gorczycy,
- kilka ząbków czosnku (1 lub 2 ząbki na słój).
Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą. Ogórki mają octowo-słodkawy smak i doskonale komponują się np. z wędliną.
Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę, po godzinie solankę zlać, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w dobrze wymytych i wyparzonych słoikach. Najlepiej dobrać słoiki do wysokości zakupionych ogórków.
Składniki zalewy zagotować, i zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami. Do każdego słoika dajać część przypraw. Na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować na mokro przez 8-10 minut.
Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot.com