Pizza zielona, z jarmużem i cukinią
Mnie pizza zupełnie nie kojarzy się z fast food-em, wymaga przecież wiele czasu i cierpliwości, ciasto potrzebuje spokoju i ciepła, dla mnie pizza to nie szybka robota. Pomijając kwestię ciasta, to same dodatki też wymagają trochę zachodu, sos pomidorowy im dłużej gotujemy tym zdrowszy dzięki zawartym w pomidorach likopenie. Ja jednak dzisiaj przygotowałam pizzę zieloną, może to jeszcze tkwiące we mnie pokłady letniego nastroju nakłoniły mnie do sięgnięcia po mocno wybujałe krzaki mięty i bazylii w moim ogrodzie, a może to ogromna chęć jedzenia przeze mnie "zielonego" . Fakt nieistotny, najważniejsze to, to, że jest to jedna z lepszych pizz jaką jadłam, szczerze, bardzo dobra, z mocno wyczuwalnym jarmużem, dodatki zapieczone cudownie kontrastują z tymi świeżymi, pizza idealna na lato, bez mięsna, lekka, pełna ziół i jak widać bardzo rustykalna, taka nieperfekcyjna dla mnie jest najcudowniejsza.
Składniki na 2 pizzeCzas przygotowania: 2 h
Ciasto na pizzę
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
190 ml mleka
300 g maki pszennej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
szczypta mielonego pieprzu
Pesto
pęczek bazylii
1/2 szklanki świeżej mięty
1/4 szklanki podprażonego słonecznika
1/4 szklanki startego parmezan
1/2 szklanki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1/2 świeżego chilli
Dodatki
4 garście świeżego jarmużu
1/2 cukinii
250 g mozzarelli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
garść świeżej mięty
Przygotowanie:
1. Ciasto - do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier i 100 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka, kiedy drożdże się rozpuszczą, dodajemy 2 łyżeczki mąki i odstawiamy zaczyn na ok 15 min, drożdże są aktywne kiedy zaczyn się spieni, jeśli nie musimy przygotować nową porcję 2. W misce miksera umieszczamy mąkę, sól, dodajemy spieniony zaczyn, pozostałe mleko, oliwę i pieprz, mieszamy za pomocą haka, wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1,5 h w ciepłe miejsce 3. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni4. Pesto - wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i ucieramy na pastę, doprawiamy solą i pieprzem5. Jarmuż myjemy i osuszamy, zalewamy odrobiną oliwy, oprószamy solą i pieprzem i dłonią wcieramy oliwę i przyprawy w jarmuż, z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścieramy wzdłuż długie paski 6. Ciasto dzielimy na dwie części, rozciągamy dłońmi w dowolny kształt, układamy na blaszce do pizzy lub kamieniu, smarujemy każdy placek porcją pesto, układamy porwany na kawałki ser, jarmuż (ale nie cały, odkładamy kilka na koniec) i cukinio-we paski 7. Wstawiamy pizzę do piekarnika na ok 8 minut, przed podaniem dokładamy jeszcze kilka liści jarmużu, świeżą mięte i posiekany szczypiorek