Domowe ogórki kiszone
Każdy z pewnością ma swój ulubiony przepis na klasyczne ogórki kiszone. Jedni używają liście dębu, wiśni, chrzanu czy czarnej porzeczki. My w tym roku przygotowaliśmy wersję chyba najbardziej popularną bo z liśćmi chrzanu.
Domowe ogórki kiszone na zimę
Najważniejsze podczas robienia ogórków kiszonych to dobór odpowiednich ogórków. Muszą być dość małe, jędrne i najlepiej ze sprawdzonego źródła tak by nie były gorzkie. Reszta to już tak na prawdę indywidualne upodobania bo do kiszenia ogórków na zimę można dodać różnego rodzaju dodatki: niektórzy dodają ziele angielskie, liście laurowe a nawet odrobinę cukru czy octu.
Porcja: 4 słoiki po 500 ml Czas przygotowania: 30 minut Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 1 kg małych ogórków
- 1 chrzan
- 4 ząbki czosnku
- 2 kwiaty kopru
- 4 liście chrzanu
- 2 litry ciepłej wody
- 2 łyżki soli kuchennej
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, słoiki wyparzamy gorącą wodą. W każdym słoiku układamy ciasno ogórki, dajemy po jednym ząbku czosnku, pół kwiatu kopru, 1/4 korzenia chrzanu i na samą górę układamy liść chrzanu. Zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą rozmieszaną z solą (najlepiej wodą źródlaną). Ważne aby zalać słoiki tak by woda przykryła wszystkie ogórki. Dokręcamy i odstawiamy w domu na 2 dni a następnie do piwnicy (w chłodniejsze miejsce) .