Kotlety mielone z nadzieniem serowym
Składniki
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 300 g mielonej wołowiny
- 4-6 łyżek zimnej wody do mięsa
- 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody
- 2 jaja
- 1½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
Nadzienie:
- 150 g sera feta
- 12 czarnych oliwek
- 8 suszonych pomidorów
- ½ żółtej papryki
- 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
- 1 mały ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonego oregano
Do panierowania:
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie Ser pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory pokroić w niewielkie kawałki, dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej Kujawski z ziołami. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok.
Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką tartą zalaną wodą i jajkami. Na koniec po trochu dodawać wody (4-6 łyżek). Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna się kleić ani do miski, ani do rąk.
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Z masy oderwać kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet. Każdy kotlet panierować w mieszance z bułki tartej i mąki. Gotowe kotlety obsmażyć na rumiano na oleju, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 min.
Porada:
Kotlety można przygotować dzień wcześniej. Po obsmażeniu należy przechowywać je w lodówce i upiec przed podaniem.
Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com