Kotlety mielone z nadzieniem serowym

Kotlety mielone z nadzieniem serowym

 

Zdjęcie - Kotlety mielone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kotlety mielone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Kotlety mielone z nadzieniem serowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 4-6 łyżek zimnej wody do mięsa
  • 4 łyżki bułki tartej zalane 4 łyżkami wody
  • 2 jaja
  • 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Nadzienie:

  • 150 g sera feta
  • 12 czarnych oliwek
  • 8 suszonych pomidorów
  • ½ żółtej papryki
  • 1 łyżka oleju Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Do panierowania:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie Ser pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Oliwki, paprykę i pomidory pokroić w niewielkie kawałki, dołożyć do sera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i olej Kujawski z ziołami. Wszystkie składniki wymieszać, odstawić na bok.

 

Mięso dokładnie wyrobić z przyprawami, bułką tartą zalaną wodą i jajkami. Na koniec po trochu dodawać wody (4-6 łyżek). Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna się kleić ani do miski, ani do rąk.

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Z masy oderwać kawałek mięsa, rozpłaszczyć. Na środku ułożyć porcję nadzienia, zlepić brzegi, uformować kotlet. Każdy kotlet panierować w mieszance z bułki tartej i mąki. Gotowe kotlety obsmażyć na rumiano na oleju, po czym ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 min.

 

Porada:

Kotlety można przygotować dzień wcześniej. Po obsmażeniu należy przechowywać je w lodówce i upiec przed podaniem.

 

 

Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.blogspot.com

 

Kategorie przepisów