Pizza twist
Hej :-). No i mnie namówił, mój młody na zrobienie tych świderków. Chodził, chodził i wychodził. Miała pomagać, ale skończyło się na tym, że sama robiłam, a on po powrocie z podwórka zasiadł do jedzenia i tyle z tej pomocy miałam ;-). Ciasto identyczne jak na pizzę, proste w wykonaniu, dodatki wedle uznania, na imprezę, my zjedliśmy też do zupy. Ja trochę bardziej rozwałkowałam ciasto i moje ogólnie cieńsze, niż na blogu z którego zaczerpnęłam przepis, ale stwierdziłam, że będzie lepiej wyczuwalny farsz, a nie samo ciasto. Polecam :-). Miłego dnia życzę :-)
Inspiracja: I love bake
Składniki:
- 500 g maki pszennej
- 25 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 350 ml lekko ciepłej wody
Farsz:
- ser mozzarella lub inny
- salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami)
- sos pomidorowy, ketchup
- zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano)
Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy 2 - 3 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na chwilę, żeby zaczyn zaczął pracować.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy sól, resztę ciepłej wody, oliwę i zaczyn. Zagniatamy ciasto, które później przekładamy do miski, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt o grubości 1 - 1,5 cm. Na jednej części wykładamy sos pomidorowy/ketchup wymieszany z ziołami, pocięte na drobno salami i startą mozzarellę.
Nakładamy drugą część ciasta i lekko dociskamy.
Nożem wycinamy paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Zwijamy jak świderki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej świderki. Pieczemy w 230 stopniach około 20 minut.