Ogórki z chili i czosnkiem

Ogórki z chili i czosnkiem

W temacie domowych przetworów jestem tegoroczną debiutantką. Do tej pory wychodziłam z założenia, że najlepsze dżemy i ogórki robi moja mama, a do tego chętnie się nimi z nami dzieli, więc jakoś bardzo nie czułam potrzeby przygotowywania własnych. Coś jednak się zmieniło, może dojrzałam do tego aby jednak zmierzyć się z tym tematem. Zawalczyłam z moim wrodzonym lenistwem (podobno osoby urodzone w niedzielę tak mają) i zapełniłam kilka słoików własnoręcznie przygotowanymi konfiturami. Po udanych eksperymentach z owocami pokusiłam się o przygotowanie ogórków, moich ulubionych, z czosnkiem i chili. Przepis oczywiście skonsultowałam z mamą, żeby nie było;) Wyszły mega pyszne, więc dzielę się przepisem. I nabrałam ochoty na więcej. W planach mam jeszcze poeksperymentowanie nieco z kiszonkami. Na moim blacie w kuchni stoi już słoik z kiszącymi się pomidorami. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
Zdjęcie - Ogórki z chili i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
3 kg ogórków gruntowych
3,5 łyżki soli
Zalewa:
1 kg cukru
700 ml octu
6 łyżeczek chili w proszku
3 główki czosnku
150 ml oleju
Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy, kroimy w słupki, posypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Po upływie tego czasu odlewamy sok, który się pojawił. Gotujemy cukier z octem (cukier powinien się rozpuścić), dodajemy chili, czosnek pokrojony w plasterki i na sam koniec olej. Wszystko razem mieszamy. Ogórki wkładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy.
Zdjęcie - Ogórki z chili i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ogórki z chili i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ogórki z chili i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ogórki z chili i czosnkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów