Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami



Zdjęcie - Pierogi z jagodami przepis na sezonowy obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jagody to dar lasu, który koniecznie trzeba wykorzystać jak należy. Tak więc u mnie gościły już ciasta z jagodami czas więc na danie obiadowe na słodko. Pierogi z jagodami są na pewno propozycja na pyszny sezonowy obiad, który powinien zagościć na każdym stole. Smak kwaskowatych owoców, połączony z delikatnym ciastem, do tego szczypta cukru i - jeżeli lubicie, słodka śmietanka. Obiad, który pamięta się z dzieciństwa, taki który pobudza nasze zmysły i sprawia że wspomnienia związane ze wsią i ręcznym zbieraniem, ha, a raczej zjadaniem prosto z krzaczka jagód :) są bliżej nas niż kiedykolwiek. Mam nadzieję, że tylko nie liczni nie lubią pierogów z jagodami, gdyż jak dla mnie jest to posiłek, bez którego lato nie miałoby żadnego smaku.
Jeżeli jednak zaliczasz się do osób, które nie lubią pierogów z jagodami, sprawdź przepis na pierogi ruskie.

Przepis na pierogi z jagodami składniki na ciasto:
1 kg mąki
1 jajko
3/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1/3 kostki margaryny

składniki na farsz:
0,5 litra jagód
cukier

Jak zrobić pierogi z jagodami?

Najpierw przygotowujemy ciasto do pierogów.
Na stolnice , wsypujemy mąkę wymieszaną z solą. Dodajemy jajko i margarynę. Siekamy ciasto nożem. Powoli dolewamy wodę i ugniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt kleiste dodajemy trochę mąki i znów ugniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą aby nie wyschło i odkładamy.

Jagody płuczemy i usuwamy liście i inne zanieczyszczenia.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1/2 łyżki soli. Ciasto wyjmujemy z folii i rozwałkowujemy, wykrawamy kółka szklanką lub kubkiem. Na każde kółeczko nakładamy małą łyżeczką jagody, posypujemy odrobiną cukru i lepimy pierogi.

Do wrzącej wody wrzucamy po kolei 10-15 pierogów ( w zależności od pojemności garnka i ilości wody ) i gotujemy ok 1 minutę. Wyciągamy na durszlak aby ociekły i po 2 minutach rozkładamy w naczyniu żaroodpornym tak aby się nie posklejały. Czynność tą powtarzamy do ostatniego pieroga.

Pierogi podajemy posypane cukrem i polane słodką śmietanką.

Smacznego!

Sprawdź również przepisy na :

Pierogi leniwe - pyszne danie obiadowe na słodko, które uwielbiają nie tylko dzieci. Łatwe i dość szybkie w przygotowaniu kluchy, są sycącym i pożywnym posiłkiem, który jest na bazie białego ser.

Zdjęcie - Pierogi z jagodami przepis na sezonowy obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Spaghetti - mocno pomidorowe spaghetti to wspaniały posiłek, który na pewno posmakuje nie tylko wegetarianom. Dodatek czarnego pieprzu wzmacnia smak i dodaje nieco ostrego charakteru.
Zdjęcie - Pierogi z jagodami przepis na sezonowy obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Naleśniki - przepis na naleśniki, które mogą posłużyć jako baza na pyszny deser lub drugie danie obiadowe.

Zdjęcie - Pierogi z jagodami przepis na sezonowy obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów