Ogórki z chili

Ogórki z chili



Zdjęcie - Ogórki z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„W tamtym roku dostałam jeden słoiczek od siostry na spróbowanie. Wyniesiony do piwnicy zawieruszył się gdzieś na półkach. Znalazłam go dopiero w połowie lata gdy spiżarnia zaczęła świecić pustkami. Próbowałam tych ogórków z lekkim niepokojem czy aby nie będą za ostre. Okazały się jednak jak dla mnie w sam raz. Lubię takie słodkie, pikantne sałatki. Idealnie sprawdzają się do potraw z grilla lub dań z ryżem. Ja zamierzam je zajadać także do kanapek więc w tym roku zrobiłam ich ponad trzydzieści słoików. Tak dla odmiany by nieco odpocząć od korniszonów.
Zdjęcie - Ogórki z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ogórki z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ogórki z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najlepiej nadają się do tego ogórki gruntowe. Nie mogą być jednak zbyt przerośnięte bo będą miały duże i twarde pestki. Sposób przygotowania jest prosty a jak się jeszcze wykorzysta malakser do skrojenia to pójdzie błyskawicznie. Przygotowania najlepiej zacząć wieczorem i dokończyć następnego dnia.” Zdjęcie - Ogórki z chili - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ogórki z chili
Składniki na 10 słoików o pojemności 340ml
2,5 kg ogórków gruntowych
4 łyżki soli
2 łyżeczki chili
1 duża główka czosnku
8 łyżek oliwy
60 dag cukru
1,5 szklanki octu 10%

Ogórki dokładnie wyszorować miękką szczoteczką i wypłukać dwukrotnie w zimnej wodzie. Pokroić w plasterki ręcznie lub przy użyciu malaksera. Układać warstwami w dużym stalowym garnku, posypując każdą warstwę solą. Można jeszcze na koniec wszystko wymieszać i odstawić na minimum 6 godzin a najlepiej na całą noc. Na drugi dzień odlać powstałą wodę, a do ogórków dodać pokrojony w plasterki czosnek, chili i oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików lekko uciskając.W rondlu zagotować ocet z cukrem, cały czas mieszając by cukier się rozpuścił. Lekko przestudzić i zalać ogórki tak aby były nią przykryte. Wytrzeć rant słoików do sucha i mocno zakręcić. Pasteryzować 10 minut w temperaturze 90⁰C. Od razu wyjąć z garnka. Przykryć ściereczką i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zimne wymieść do spiżarni. Smacznego :) Aronia

Kategorie przepisów