Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak cukier, więc można delektować się nim bez lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam!
Dziś przepis z serii podstawowych, bo nie wyobrażam sobie grillowanych mięs, wrapów z baraniną lub souvlaków bez tzatzików. Aż nie mogę uwierzyć, że do tej pory tzatziki nie pojawiły się na blogu. Smacznego!
Musicie spróbować tej sałatki! Pyszny, chrupiący kalafior, w wyraźnym cytrynowo-koperkowym sosie jogurtowym z czerwoną cebulą i ziarnami słonecznika. Super pasuje do obiadu.
Tym razem przepis na troszkę inną zapiekankę. Jej inność dotyczy przede wszystkim konsystencji po upieczeniu. Zazwyczaj kojarzymy zapiekanki jako dość ciężką i zbitą formę - a zaprezentowana dzisiaj przeze mnie zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem - jest lekka, a jej składniki dają wrażenie jakby były osobno
Zupa to podstawowy posiłek z wielu domach. W chłodne dni konieczne jest zjedzenie gorącego posiłku, który rozgrzeje nasz organizm, wzmocni układ odpornościowy i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. (...) Dziś zupa z pieczonego kalafiora z kaszą jaglaną – jesiennie, zdrowo i pachnąco.
Dziś w kulinarną podróż zabieram Was do Japonii. Czy wiecie, że ramen to jedna z najpopularniejszych potraw zaraz po sushi? Ramen to zupa przygotowana na wywarze mięsnym z makaronem i wieloma dodatkami.
Robię co jakiś czas ciasto z bananami tzw. chlebek bananowy, są różne wersje i różne dodatki, mnie smakuje czekoladowy z suszonymi owocami i nerkowcami, bez dodatku cukru. Bardzo proste w wykonaniu i pyszne w smaku.
Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. (...) Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!
Jesienne bogactwo plonów pozwala nam cieszyć się cudownymi wypiekami, doskonałe szarlotki, ciasta z winogronami, śliwkami czy z gruszkami, oraz serniki dyniowe.
Całkiem fajne, zdrowe danie jednogarnkowe. Bez mięsa, bez zasmażek... zupełnie inne od "naszej" fasolki po bretońsku i może nie aż tak smaczne, ale z pewnością dużo lżejsze.
Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.
Prawidłowo przyrządzony bogracz powinien być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało. Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany.