Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami
Sezon grzybowy dopiero przed nami, ponieważ jednak upolowałam boczniaki przygotowałam na obiad pyszną zapiekankę ziemniaczano-boczniakową. Niewiele znam przepisów z wykorzystaniem boczniaków, także ochoczo wypróbowałam ten znaleziony w "Kuchni smakosza - ziemniaki" Mattiasa F. Mangolda. Warto włączyć je do diety nie tylko ze względu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby, więcej przeczytaj tutaj. Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam!
Składniki:
750 g zwięzłych ziemniaków
400 g boczniaków
100 g czerstwego chleba
mały pęczek pietruszki
2-3 ząbki czosnku
30 ml oliwy
sól, pieprz
200 g parmezanu lub gruyere
tłuszcz do formy
Wykonanie:
- ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości około 3mm. Grzyby oczyścić papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, odrzucić. Rozgrzać piekarnik do 200`C
- chleb pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę
- naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą i pieprzem. Na końcu posypać starym serem
- piec w piekarniku około 45 minut
Uwagi: Prawdziwy ser gruyere, parmezan czy pecorino to jedyne gatunki serów, jakie można wykorzystać do tej potrawy - one się nie przypalą. Zapomnij o goudzie albo ementalerze: zapiekanka będzie kleista lub czarna. Prawdziwy ser się topi, a nie pali.