Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami
Od jakiegoś czasu staram się ograniczać spożycie białej mąki i cukru, gdyż wiem, że te produkty do najzdrowszych nie należą. Niestety moja połówka domaga się słodkości raz na jakiś czas więc staram się przygotowywać coś, co oboje będziemy mogli zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Przedstawiam dzisiaj przepis na pełnoziarniste ciasto ze śliwkami, gdzie xylitol tak samo dobrze sprawdza się jak cukier, więc można delektować się nim bez lęku o dodatkowe centymetry:). Polecam!
Scroll down for recipe in English
Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami
(8-10 porcji)
Składniki:
- 120 g masła, w temperaturze pokojowej, plus troszkę do natłuszczenia formy
- 500 g śliwek, bez pestek i pokrojonych na ćwiartki
- 1 ¼ szklanki plus 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki cukru lub ksylitolu
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 duże jajko
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru Demerara, do posypania
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Przygotuj i natłuść formę do pieczenia o bokach około 20×30 cm, ewentualnie wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W średniej misce wymieszaj pokrojone śliwki z 2 łyżkami mąki. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
- W misce miksera zmiksuj masło, cukier, brandy i wanilię, do otrzymania puszystej i jednolitej masy. Następnie dodaj jajko i zmiksuj do połączenia się składników.
- Dodaj połowę mąki i wymieszaj, następnie wlej mleko, wymieszaj i dodaj pozostałą mąkę. Zmiksuj całość, zeskrobując ciasto z brzegów misy, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj łopatką jego powierzchnię. Wyłóż w równej warstwie śliwki i posyp całość cukrem.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 35 – 40 minut, do zarumienienia. Ostudź na kratce przed podaniem.
Smacznego!
English version
Whole wheat plum cake
(8-10 servings)
Ingredients:
- 120 g butter, at room temperature, plus more to grease pan
- 500 g plums, pitted and sliced
- 1 ¼ cups plus 2 tablespoons whole-wheat flour
- ½ tablespoon baking powder
- ½ teaspoon salt
- ½ cup sugar, or xylitol
- 2 tablespoons brandy
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 large egg
- ½ cup milk
- 2 tablespoons Demerara sugar, for sprinkling
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC. Grease a 20×30 cm baking pan.
- Place the plum slices in a bowl and gently toss with 2 tablespoons whole-wheat flour. In a separate bowl, combine the remaining whole-wheat flour with the baking powder and salt.
- In the bowl of an electric mixer, beat together butter, sugar, brandy and vanilla until light and fluffy. Add the egg and beat until thoroughly combined.
- Add half the flour mixture and beat until just combined. Pour in the milk and continue beating, scraping down the bowl as necessary. Add the remaining flour mixture and beat until just combined.
- Scrape the dough into the pan, smoothing the top with a spatula. Scatter on the plums in an even layer. Sprinkle the Demerara sugar on top.
- Bake for 35 to 40 minutes, until the top is golden brown. Transfer to a wire rack to cool completely before serving.
Enjoy!