Przepis na idealną bezę

Jak zrobić idealną bezę
Pamiętacie nasz przepis na tartę z porzeczkami pod bezą? Po poczęstowaniu przyjaciół słyszeliśmy pytania z cyklu” Jak udało Wam się zrobić taką bezę? Nam nigdy nie wychodzi!”, również w komentarzach na stronie pojawiły się głosy, że czasem beza nie wyjdzie Wam tak jak powinna. W związku z tym dodajemy „przepis” na idealną bezę, tak by zawsze wyszła, była chrupiąca z zewnątrz a w środku lekka niczym chmurka:

Zdjęcie - Przepis na idealną bezę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Idealna beza


  • Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto wyjąć je wcześniej z lodówki
  • Naczynie w którym będzie przygotowywana beza powinno być suche, należy je dokładnie wytrzeć
  • Najpierw należy dokładnie ubić białka, na sztywno, następnie powoli , stopniowo dodawać cukier a nie cały na raz
  • Po dodaniu cukru białka należy ubijać jeszcze do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru
  • Podczas pieczenia ważne aby nie otwierać piekarnika. Na początku pieczemy w wyższej temperaturze, potem zmniejszamy (według przepisu)
  • Bezę „suszymy” przy lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia



Zdjęcie - Przepis na idealną bezę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Idealna beza


Mamy nadzieję, że od tej pory beza zawsze Wam wyjdzie, będzie chrupiąca, lekka i zachwyci nie tylko Waszą rodzinę ale i znajomych. Powodzenia!

Przepisy z tych kategorii

Najlepszy przepis na bezy
1

Najlepszy przepis na bezy

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Bezy, beziki domowe
1

Bezy, beziki domowe

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Bezy z kremem

Bezy z kremem

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Ciasto galaretkowe
1

Ciasto galaretkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezowe gniazdka z kremem
2

Bezowe gniazdka z kremem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo