Bogracz / Bogrács - węgierska zupa gulaszowa
Bogracz ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem.
W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim żeliwnym kociołku przyrządzana nad ogniskiem.
Ale nie nie nie, do rozpalania ogniska absolutnie nie będę Was namawiać ( chociaż tak byłoby najlepiej i takiego klimatu i smaku na pewno nic nie zastąpi ) to jednak pokażę Wam jak w prosty, szybki sposób przygotować taki bogracz w domu.
Prawidłowo przyrządzony bogracz powinien być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało ).
Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany.
Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad.
Nasyci na długie godziny oraz rozgrzeje!
Łatwy i szybki w przygotowaniu!
Polecam!
Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;)
SKŁADNIKI:
* mięso wołowe na gulasz – 500 g
* cebula – 2 szt
* czosnek – 3 ząbki
* czerwona papryka – 2 szt
* smalec – 2 łyżki
* pomidory w puszce – 300 g
* ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce
* bulion warzywny – 1 l
* ziemniaki – 4 szt
* sól , pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy.
Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy.
Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.
Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.
Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!
Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!