Bogracz / Bogrács - węgierska zupa gulaszowa

Zdjęcie - BOGRACZ / Bogrács  - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bogracz  ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem.

W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim żeliwnym kociołku przyrządzana nad ogniskiem.

Ale nie nie nie, do rozpalania ogniska absolutnie nie będę Was namawiać ( chociaż tak byłoby najlepiej i takiego klimatu i smaku na pewno nic nie zastąpi ) to jednak pokażę Wam jak w prosty, szybki sposób przygotować taki bogracz w domu.

Prawidłowo przyrządzony bogracz powinien być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało ).

Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany.

Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad.

Nasyci na długie godziny oraz rozgrzeje!

Łatwy i szybki w przygotowaniu!

Polecam!

Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;)

 Zdjęcie - BOGRACZ / Bogrács  - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mięso wołowe na gulasz – 500 g

* cebula – 2 szt

* czosnek – 3 ząbki

* czerwona papryka – 2 szt

* smalec – 2 łyżki

* pomidory w puszce – 300 g

* ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce

* bulion warzywny – 1 l

* ziemniaki – 4 szt

* sól , pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy.

Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy.

Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.

Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.

Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!

Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z ziemniaków i szafranu

Zupa krem z ziemniaków i szafr…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Zupa krem z ciecierzycy
1

Zupa krem z ciecierzycy

figmara figmara
figowe smaki

Caldo verde - portugalska kartoflanka z jarmużem

Caldo verde - portugalska kart…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Toskański krem z fasoli. Sezonowo od A do M

Toskański krem z fasoli. Sezon…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Krem z brokułów
1

Krem z brokułów

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki - kottbullar
1

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj