Bogracz / Bogrács - węgierska zupa gulaszowa

Bogracz / Bogrács  - węgierska zupa gulaszowa
Zdjęcie - BOGRACZ / Bogrács  - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bogracz  ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem.

W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim żeliwnym kociołku przyrządzana nad ogniskiem.

Ale nie nie nie, do rozpalania ogniska absolutnie nie będę Was namawiać ( chociaż tak byłoby najlepiej i takiego klimatu i smaku na pewno nic nie zastąpi ) to jednak pokażę Wam jak w prosty, szybki sposób przygotować taki bogracz w domu.

Prawidłowo przyrządzony bogracz powinien być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało ).

Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany.

Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad.

Nasyci na długie godziny oraz rozgrzeje!

Łatwy i szybki w przygotowaniu!

Polecam!

Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;)

 Zdjęcie - BOGRACZ / Bogrács  - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mięso wołowe na gulasz – 500 g

* cebula – 2 szt

* czosnek – 3 ząbki

* czerwona papryka – 2 szt

* smalec – 2 łyżki

* pomidory w puszce – 300 g

* ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce

* bulion warzywny – 1 l

* ziemniaki – 4 szt

* sól , pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy.

Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy.

Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.

Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.

Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!

Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!

Kategorie przepisów