Bogracz / Bogrács - węgierska zupa gulaszowa

Zdjęcie - BOGRACZ / Bogrács  - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bogracz  ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem.

W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową, która najczęściej jest w takim żeliwnym kociołku przyrządzana nad ogniskiem.

Ale nie nie nie, do rozpalania ogniska absolutnie nie będę Was namawiać ( chociaż tak byłoby najlepiej i takiego klimatu i smaku na pewno nic nie zastąpi ) to jednak pokażę Wam jak w prosty, szybki sposób przygotować taki bogracz w domu.

Prawidłowo przyrządzony bogracz powinien być gęsty i dość pikantny ( jak to na węgierską kuchnię przystało ).

Podaje się go najczęściej z dodatkiem kluseczek / zacierek i odrobiną kwaśnej śmietany.

Jest świetnym pomysłem na sycący, jednodaniowy obiad.

Nasyci na długie godziny oraz rozgrzeje!

Łatwy i szybki w przygotowaniu!

Polecam!

Ps. jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;)

 Zdjęcie - BOGRACZ / Bogrács  - WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* mięso wołowe na gulasz – 500 g

* cebula – 2 szt

* czosnek – 3 ząbki

* czerwona papryka – 2 szt

* smalec – 2 łyżki

* pomidory w puszce – 300 g

* ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce

* bulion warzywny – 1 l

* ziemniaki – 4 szt

* sól , pieprz – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy.

Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy.

Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą.

Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości.

Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!

Świetnym dodatkiem jest kleks gęstej śmietany!

Przepisy z tych kategorii

Pieczony kalafior

Pieczony kalafior

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Bakłażany marynowane w czosnku i cytrynie. Z jogurtem greckim i za’atarem

Bakłażany marynowane w czosnku…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Błyskawiczny łosoś pieczony z pomidorami

Błyskawiczny łosoś pieczony z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cukinie okrągłe zapiekane z mięsem
1

Cukinie okrągłe zapiekane z mi…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pasta z buraków i migdałów do chleba

Pasta z buraków i migdałów do…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zapiekanka ziemniaczana z porem
1

Zapiekanka ziemniaczana z pore…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka meksykańska z ryżem i kaczką

Zapiekanka meksykańska z ryżem…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Leczo z cukinią

Leczo z cukinią

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ramen zupa japońska
2

Ramen zupa japońska

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Młode ziemniaki z bobem i pesto

Młode ziemniaki z bobem i pest…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Tacos z krewetkami w tempurze

Tacos z krewetkami w tempurze

food² food²
Food Square