Dyniowa zupa ramen
Dziś w kulinarną podróż zabieram Was do Japonii. Czy wiecie, że ramen to jedna z najpopularniejszych potraw zaraz po sushi? Ramen to zupa przygotowana na wywarze mięsnym z makaronem i wieloma dodatkami. Sekretem jest bulion przygotowany z cierpliwością na mięsie z kośćmi. Gdy już bulion jest gotowy przygotowanie zupy to kwestia 15-20 minut. Zatem zabierajcie się do pracy. Życzę niezapomnianych doznań smakowych!
Dyniowa zupa ramen składniki na ok. 3-4 porcje:- 1,2 l domowego (!) bulionu mięsnego
- 0,5 kg upieczonej dyni*
- 1 posiekana cebula
- 2-3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 100g pokrojonych grzybów shitake
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 2 garści posiekanej świeżej kolendry
- szczypior z zielonej cebuli
- papryczkę chili
- chińskie noodle w dowolnym kształcie
- 0,5 kg piersi z kurczaka
Przygotowuję bulion mięsny (wieprzowina z kością + włoszczyzna).
Cebulę smażę na oliwie, dodaję czosnek i imbir. Duszę wszystko kilka minut.
Na patelni podsmażam pokrojone grzyby, duszę kilka minut.
Do bulionu dodaję wszystkie usmażone składniki, trawę cytrynową, pastę curry, puree z dyni i upieczone kosteczki dyni. Gotuję przez ok. 10 minut.
Piersi z kurczaka kroję na plastry, osolone podsmażam na złoto.
Makaron gotuję w osobnym garnku.
Zupę podaję z makaronem, kurczakiem, posiekaną chili, szczypiorem i kolendrą.