Zupa z pieczonego kalafiora
Zupa to podstawowy posiłek z wielu domach. W chłodne dni konieczne jest zjedzenie gorącego posiłku, który rozgrzeje nasz organizm, wzmocni układ odpornościowy i dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Nie zawsze jednak musi to być krupnik, jarzynowa czy pomidorowa. Dziś zupa z pieczonego kalafiora z kaszą jaglaną – jesiennie, zdrowo i pachnąco.
Zupa z pieczonego kalafiora z kaszą jaglaną składniki:- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 1 średni kalafior
- 1 duży por
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 100 ml chudej śmietanki
- 150g suchej kaszy jaglanej
dodatki:
- koperek
Bulion przygotowuję wg przepisu + mięso drobiowe (lub z kostki).
Kaszę jaglaną robię wg przepisu.
Kalafiora kroję na nieregularne kawałki. Wykładam na blachę, skrapiam oliwą, solę i pieprzę. Wstawiam do piekarnika, piekę 30-40 minut w 180oC.
Z pora potrzebuję białą i jasnozieloną część, myję ją dokładnie i kroję w cienkie plasterki.
Kurczaka oczyszczam, kroję w kostkę, solę, odstawiam.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła, wrzucam pora, duszę go ok. 10 minut, dodaję do zupy.
Upieczonego kalafiora również dodaję do zupy.
W osobnym naczyniu mieszam śmietanę i pół szklanki zupy. Wlewam wszystko razem do lekko ostudzonej zupy. Zagrzewam całość. Doprawiam zupę sola, pieprzem.
Podaję z koperkiem i kaszą jaglaną.