Szybkie kruche ciasto z owocami sezonowymi
Pyszne maślane ciasto i do tego porzeczki, jeżyny, jagody, maliny, co tylko zechcemy :)
Uwielbiam tego typu ciasta, bo robi się je bardzo szybko i zawsze są trafionym pomysłem.
Pyszny maślany spód i do tego delikatnie kwaśne owoce - mniam. Nie jest mdło i zbyt słodko. Oczywiście jeżeli ktoś lubi całkowicie na słodko to owoce można posypać dodatkowo cukrem, bądź pominąć kwaśne i wybrać na ich miejsce inne.
Spód robiłam z najprostszego, moim zdaniem, przepisu i zawsze się udaje ;]
Co potrzebujemy:
*składniki na formę do tarty lub małą blaszkę
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło w temperaturze pokojowej
(plus opcjonalnie jajko i proszek do pieczenia). Wyrabiamy. Mniejszą połowę ciasta odkładamy do lodówki, będziemy z niej później robić kruszonkę.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy owoce, a wierzch dekorujemy kruszonką. Wkładamy znów do piekarnika na około 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
SMACZNEGO ;]
Co potrzebujemy:
- 450 g mąki
- 150 g cukru
- 300 g masła
- opcjonalnie: jajko, proszek do pieczenia
- 400 g owoców - np. porzeczki, jeżyny, jagody
*składniki na formę do tarty lub małą blaszkę
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło w temperaturze pokojowej
(plus opcjonalnie jajko i proszek do pieczenia). Wyrabiamy. Mniejszą połowę ciasta odkładamy do lodówki, będziemy z niej później robić kruszonkę.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy owoce, a wierzch dekorujemy kruszonką. Wkładamy znów do piekarnika na około 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.
SMACZNEGO ;]