Odrywane bułki maślane

Puszyste, miękkie bułeczki. Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Ale i drugiego dnia nie najgorsze. Składniki w gramach mogą wydać się dosyć dziwne, ale to efekt przeliczenia miar US na nasze. Ale posiadaczom wag, nie sprawi to żadnego kłopotu. A waga w kuchni bywa przydatna. Bułeczki pyszne, delikatne, polecam!

16 października przypada Światowy Dzień Chleba. To już 10-ta edycja, i druga w której biorę udział. Pieczenie chleba i bułek nie jest takie trudne, każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn. Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.
inspiracja King Arthur Flour

Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

składniki - 15 szt
418 g pszennej mąki
2 łyżeczki drożdży instant
21 g mąki ziemniaczanej
21 g mleka w proszku
25 g cukru ( dałam 1 łyżeczkę)
1 i 1/2 łyżeczki soli
57 g miękkiego masła
152 g letniej wody
113 g letniego mleka
25 g roztopionego masła do posmarowania

przygotowanie
Połączyć wszystkie składniki ciasta w dużej misce, wymieszać i zagnieść na miękkie, gładkie ciasto.
Zagniecione ciasto umieścić w lekko natłuszczonym pojemniku, Przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na 60 do 90 minut, aż podwoi swoja objętość.
Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat.
Podzielić na 15 równych części, z każdej uformować okrągła bułkę.
Posmarować formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek
Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte bułki wypełnią blaszkę i będą się stykały bokami.
Rozgrzać piekarnik do 180 st C
Blaszkę z bułkami wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 do 25 minut, aż wierzch będzie ładnie przypieczony
Wyjąć z pieca, posmarować wierzch bułek roztopionym masłem. Po kilku minutach, wyjąć je z blaszki i umieścić do wystudzenia na ruszcie.
Podawać ciepłe - najsmaczniejsze! Przechowywać dobrze zapakowane, w temperaturze pokojowej.

Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Odrywane bułki  maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Łatwe bułeczki śniadaniowe

Łatwe bułeczki śniadaniowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chałka - najlepszy pomysł na weekendowe śniadanie
1

Chałka - najlepszy pomysł na w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Chałka nadziewana makiem

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przytulone bułeczki owsiane

Przytulone bułeczki owsiane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bułeczki  razowe
2

Bułeczki razowe

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

Śniadaniowa bułka pszenna

Śniadaniowa bułka pszenna

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty