W czasie Świąt nie może zabraknąć śledzi, dlatego proponuję połączenie tradycyjnych śledzi ze smakiem świątecznego piernika. Będziecie mile zaskoczeni jak doskonale smakuje.
Suszone śliwki wykorzystuję zazwyczaj do kompotu wigilijnego lub do ciast. Tym razem dodałam trochę cynamonu, wanilii i nadziałam nimi ciasto pierogowe. Zgadnijcie co? To najlepsze słodkie pierogi jakie ostatnio jadłam! Niech na Waszym stole nie zabraknie pierogów ze śliwkami.
Barszcz gotuję tylko kilka chwil. Zupa wychodzi bardzo esencjonalna i nie ma obawy, że straci kolor. Zanim sięgniecie po torebkę z proszkiem, może wypróbujecie przepis na barszcz prosty jak... barszcz ;).
Tym razem zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąkę razową, dodałam świeży imbir, miód, rodzynki i wyszedł najpyszniejszy domowy piernik. A polewa czekoladowo-pomarańczowa doskonale wpisuje się w świąteczny klimat.
Kaczka doskonale komponuje się ze słodkimi smakami, owocami, miodem i korzennymi przyprawami. Jest niecodzienna, dlatego też nie mogłam jej pominąć w świątecznym menu.
Zimowe ciasteczka o intrygującej nazwie - "śnieżne kule", do złudzenia przypominają oprószone śniegiem, śnieżne bryłki. Ciasteczka, znane również pod nazwą "meksykańskie ciastka weselne" lub "rosyjskie ciasteczka do herbaty". Orzechowe, z cynamonową nutą, idealne na słodki poczęstunek w nadchodzący świąteczny, zimowy czas. Ciasteczka, nie tylko ładne, ale i smaczne. Słodkie, maślane, kruchutkie. Tak kruchych ciasteczek jak te, chyba jeszcze nie upiekłam.
Rok 2015 (w zakresie prezentacji przepisów) rozpoczynamy od jednego z naszych ulubionych ciast - miodownika poznanego na granicy czesko - austriackiej wiele, wiele lat temu :). (...) Przygotowanie wydawać się może czasochłonne, ale smak rekompensuje poświecenie mu jakiś 2 godzin pracy.
Dopiero od kiedy zaczęłam robić swoja wersję, zupełnie bez cukrową, mogę z czystym sumieniem powiedzieć - lubię mizerię. Śmietanę można zastąpić w całości jogurtem, czosnku dać więcej. Bardzo smakowita wersja mizerii, polecam!
i poprawi humor. Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego. Udziec z indyka ma ciemniejszą barwę i bardziej wyrazisty smak w porównaniu np. z piersią. Kotleciki są niezwykle smaczne, bardzo delikatne, aromatyczne i soczyste, nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe.
Niezwykle kruche, niesamowicie delikatne, mecha chrupiące i rozpływające się w ustach …
Wiem wiem cieknie ślinka już na samą myśl – i o to właśnie mi chodziło!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka budyniowe!
Idealne zarówno dla dzieci jak i dorosłych …