Chrupiąca ciecierzyca z ziołami
Z obserwacji mogę stwierdzić, że ludzie dzielą się na tych co uwielbiają słodkie przekąski i na tych co wolą chrupać coś słonego. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką tych drugich przekąsek. Uwielbiam oglądać dobry film i przegryzać słone pyszności. Postanowiłam przyrządzić coś domowego. Wyszło coś pysznego i zdrowego, zamiast popcornu, nachosów i chipsów. Spróbujcie sami!
Chrupiąca ciecierzyca z ziołami składniki:- 1 puszka ciecierzycy
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka chili, kmin mielony, przyprawa włoska
Piekarnik rozgrzewam do 180oC.
Ciecierzycę odsączam na sitku, wrzucam do miski, zalewam oliwą i dodaję swoje ulubione przyprawy. Odstawiam do czasu rozgrzania piekarnika. Na blachę wykładam papier do pieczenia, wykładam ciecierzycę i piekę 35-40 minut. W międzyczasie mieszam 2-3 razy.
Przechowuję w zamkniętym pojemniku.
Ciecierzyca doskonale pasuje do zup kremów (np. krem z dyni, krem z marchewki) lub jako przekąska do piwa.