Chrupiąca ciecierzyca z ziołami

Chrupiąca ciecierzyca z ziołami

Z obserwacji mogę stwierdzić, że ludzie dzielą się na tych co uwielbiają słodkie przekąski i na tych co wolą chrupać coś słonego. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką tych drugich przekąsek. Uwielbiam oglądać dobry film i przegryzać słone pyszności. Postanowiłam przyrządzić coś domowego. Wyszło coś pysznego i zdrowego, zamiast popcornu, nachosów i chipsów. Spróbujcie sami!

Zdjęcie - Chrupiąca ciecierzyca z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chrupiąca ciecierzyca z ziołami składniki:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka chili, kmin mielony, przyprawa włoska
przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewam do 180oC.

Ciecierzycę odsączam na sitku, wrzucam do miski, zalewam oliwą i dodaję swoje ulubione przyprawy. Odstawiam do czasu rozgrzania piekarnika. Na blachę wykładam papier do pieczenia, wykładam ciecierzycę i piekę 35-40 minut. W międzyczasie mieszam 2-3 razy.

Przechowuję w zamkniętym pojemniku.

Ciecierzyca doskonale pasuje do zup kremów (np. krem z dyni, krem z marchewki) lub jako przekąska do piwa.

Zdjęcie - Chrupiąca ciecierzyca z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chrupiąca ciecierzyca z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów