Rogaliki migdałowo-pomarańczowe
Najpyszniejsze kruche rogaliki z aromatem wanilii, kardamonu i skórki pomarańczy. Doskonale sprawdzą się jako słodki upominek dla ukochanej osoby. Z podanych składników wyjdzie ok. 50 sztuk rogalików. Można je przechowywać w metalowej puszce lub szklanym słoiku, ale z pewnością nie będzie takiej potrzeby – znikną szybciej niż wam się wydaje.
Rogaliki migdałowo-pomarańczowe składniki na ok 50 szt. ciasteczek:- 360g mąki pszennej
- 100g mielonych migdałów (obranych)
- 100g cukru
- 1 łyżeczka kardamonu
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
- 200g margaryny Palma
- 2 żółtka
- cukier puder
Z podanych składników (oprócz cukru pudru) zagniatam kruche ciasto. Wstawiam do lodówki na 1 godzinę.
Z ciasta odrywam kawałki wielkości orzecha włoskiego, formuję ciasteczka w kształcie księżyca i układam na formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewam do 175oC .
Wstawiam do piekarnika na 25 minut.
Gorące ciasteczka posypuję obficie cukrem pudrem.
Przepis na rogaliki migdałowo-pomarańczowe i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!