Piernik razowy
Uwielbiam pierniki pod każdą postacią. Są aromatyczne i zawsze poprawiają mi humor. W zeszłym roku mogliście skorzystać z przepisów na piernika czekoladą i migdałami oraz piernika z orzechami i suszonymi śliwkami. Tym razem zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąkę razową, dodałam świeży imbir, miód, rodzynki i wyszedł najpyszniejszy domowy piernik. A polewa czekoladowo-pomarańczowa doskonale wpisuje się w świąteczny klimat.
Piernik razowy składniki:- 300g mąki razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki kakao
- 125ml oleju Kujawski
- 150ml mleka
- 80ml miodu (ok. 4 łyżek)
- 2 jajka
- 1 szklanka rodzynek
polewa:
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka skórki pomarańczowej
Piekarnik rozgrzewam do 180oC .
Olej, mleko miód i jajka mieszam, aż powstanie jednolita masa.
Suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cynamon i kakao) wsypuję do miski. Stopniowo zalewam masą jajeczną, cały czas mieszam. Gdy ciasto będzie jednolite dodaję rodzynki i starty imbir.
Mieszam i przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24×10 cm.
Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę „góra dół” 45 minut (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej (w szklanej misce nad gotującą się wodą). Do rozpuszczonej czekolady dodaję startą skórkę pomarańczową i polewam wystudzone ciasto.
Porada:
Rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej to najlepszy i najbezpieczniejszy sposób, aby uzyskać błyszczącą polewę czekoladową. Umieść czekoladę w szklanej lub metalowej misce, połóż na garnku z gotującą się wodą (tak, aby miska nie dotykała wrzącej wody), nie mieszaj, czekolada sama się rozpuści.
Przepis na piernik razowy i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!