Ciasto budyniowe z jabłkami i chałwą
Połączenie jabłek i budyniu znają i lubią pewnie wszyscy. A ja proponuję dołożyć do tego duetu jeszcze chałwę. To wszystko razem przeplecione miękkim biszkoptem smakuje wspaniale. Ciasto znika błyskawicznie. Bardzo polecam:)
Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 34/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 części.
Składniki na mase jabłkową:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- 2 galaretki np. wiśnowe
- 3 łyżki cukru
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Umieścić je garnku razem z cukrem, podlać odrobiną wodą i dusić na małym ogniu, aż się całkowicie zesmażą. Dodać galaretki, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Składniki na masę chałwową:
-
200 g miękkiego masła