Ciasto budyniowe z jabłkami i chałwą

Połączenie jabłek i budyniu znają i lubią pewnie wszyscy. A ja proponuję dołożyć do tego duetu jeszcze chałwę. To wszystko razem przeplecione miękkim biszkoptem smakuje wspaniale. Ciasto znika błyskawicznie. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Ciasto budyniowe z jabłkami i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 34/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po upieczeniu biszkopt przekroić na 3 części.

Składniki na mase jabłkową:

  • 1 kg kwaśnych  jabłek
  • 2 galaretki np. wiśnowe
  • 3 łyżki cukru

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Umieścić je garnku razem z cukrem, podlać odrobiną wodą i dusić na małym ogniu, aż się całkowicie zesmażą. Dodać galaretki, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.

Składniki na masę chałwową:

  • 200 g miękkiego masła

Kategorie przepisów

Podobne przepisy