Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu)
![Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu)](/obrazek/duze/barszcz-czerwony-prosty-jak-barszcz-bez-zakwasu-306090.jpeg)
![Zdjęcie: Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/306093.jpeg)
![Zdjęcie: Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/306091.jpeg)
Składniki na ok. 4 litry: 2 kg czerwonych buraków
1 marchewka
1 pietruszka
2 kwaśne jabłka
6-8 śliwek wędzonych z pestką
3 ząbki czosnku
1 czubata łyżka majeranku
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
6-8 ziaren czarnego pieprzu
4 łyżki octu jabłkowego lub więcej do smaku
sól
czarny pieprz
Buraki, marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, rozgnieść nożem. Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka. Dorzucić śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Całość zalać 2 litrami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia. Gotować na minimalnej mocy przez 5 minut. Odstawić pod przykryciem na noc. Następnego dnia wywar przecedzić. Wszystko co zostanie na sicie przełożyć do garnka, ponownie zalać 2 litrami zimnej wody. Zagotować i od razu zdjąć z płyty. Odstawić do przestudzenia. Oba wywary połączyć, zagotować. Dodać ocet jabłkowy Doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać tradycyjnie z uszkami lub np. z tartą.
Smacznego!
![Zdjęcie: Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/306090.jpeg)
![Zdjęcie: Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) Zdjęcie - Barszcz czerwony prosty jak.. barszcz (bez zakwasu) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/306092.jpeg)