Piersi kacze z karmelizowanymi owocami
Kaczka doskonale komponuje się ze słodkimi smakami, owocami, miodem i korzennymi przyprawami. Jest niecodzienna, dlatego też nie mogłam jej pominąć w świątecznym menu. Podam ją w pierwszy Dzień Świąt swoim najbliższym. Będzie wspaniały uroczysty obiad.
Piersi kacze z karmelizowanymi owocami składniki:- 2 piersi z kaczki
- 1 łyżeczka kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki oleju Kujawskiego
- sól, pieprz
karmelizowane owoce:
- 1 jabłko, 1 gruszka i 1 pomarańcza
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oleju Kujawskiego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kardamonu
- ziele angielskie
- 2 łyżki soku z cytryny
Piersi z kaczki myję, osuszam, nacinam skórkę w kratkę. Składniki marynaty mieszam i nacieram piersi ze wszystkich stron. Odstawiam do lodówki na 3 godziny.
Na zimną patelnię układam piersi skórką do dołu. Smażę na małym ogniu przez 10 minut. Przekładam na drugą stronę i smażę ok. 6 minut.
Piersi wstawiam do nagrzanego piekarnika na 200oC na ok. 10 minut.
W tym czasie owoce kroję w plastry. Miód z olejem rozgrzewam na patelni, dodaję wszystkie przyprawy i sok z cytryny, dodaję owoce. Smażę na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Piersi kroję w plastry i układam na karmelizowanych owocach.
Przepis na piersi kacze z karmelizowanymi owocami i inne bożonarodzeniowe przepisy, znajdziecie również w świątecznym e-booku serwisu zpierwszegotloczenia.pl (ZT Kuszwica) i fooder.pl. Czeka tam na Was jeszcze ponad 100 przepisów z dotychczasowych bożonarodzeniowych e-booków. Zapraszam!