Pieczarki pieczone z ziołami i winem
Wracam po dłużej przerwie. Miałam wiele na głowie, musiałam odpocząć, przez co Was trochę zaniedbałam…. ale wracam! Już zabieram się do roboty i przepisy będą się regularnie pojawiać. Dzisiaj piekę aromatyczne pieczarki z ziołami i winem – zdrowo i ziołowo.
Pieczarki pieczone z ziołami i winem składniki:- 500g pieczarek
- 1 łyżeczka tymianku (lub 2-3 pojedyncze gałązki)
- 1 łyżeczka rozmarynu (lub 2 gałązki)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 70ml wina białego
- sól, pieprz
Pieczarki myję, kroję na pół lub ćwiartki. Układam do naczynia.
Posypuję ziołami, czosnkiem w plasterkach, doprawiam solą i pieprzem. Podlewam winem, a kawałki masła układam na pieczarkach.
Piekarnik rozgrzewam do 220oC i piekę 25 minut.
Podaję do pieczonych mięs lub jako osobne danie.